Hyönteisverkoilla torjuntavoitto suven surisijoista

Scancerco / Jutturuutu / Hyönteisverkoilla torjuntavoitto suven surisijoista
11

Bettio Picoscenicassa ja Sceniprossa verrko rullautuu kasetistaan alahelman ketjun avulla ja pysähtyy haluttuun kohtaan. Mittojen mukaan valmistettava oviyksikkö taipuu kokoon 2000 x 3000 mm, pariovena peräti kokoon 4000 x 3000 mm. Verkko-ovia saa myös moottoroituna. Scenipro-malli löytyy Scancercon näyttelyhuoneesta.

Arja Juujärvi

Hyönteisverkolla torjuntavoitto suven surisijoista

Lähestyessämme kesää alamme haaveilla täydellisestä rentoutumisesta auringon alla ja miellyttävistä, tuulenvireisistä illoista ystävien kanssa. Mielikuva kesäidyllistä kuitenkin särkyy, kun tornadon tavoin ilmoja halkovat pikkuriiviöt saapuvat mittaamaan hermojemme kestävyyttä ja koettelemaan kehojemme immuunipuolustusta. Vihatuimpina niistä lienevät hyttyset, paarmat, hirvikärpäset, ampiaiset ja punkit.

Otollinen maaperä tarjoaa potentiaalin

Yhteistä useimmille kesäiltojamme häiritseville hyönteisille on se, että ne lisääntyvät vesirajassa ja kosteissa ympäristöissä, kuten järvissä, joissa ja suoalueilla, joita kaikkia meillä riittää. Makeiden sisävesien lisäksi Pohjola on yksi maailman soisimmista alueista. Suomi on suoalaltaan maailman kuudenneksi soisin, vaikka suota on jäljellä enää kolmannes alkuperäisestä laajuudesta. Suoalaa on siltikin lähes kolmannes maa-alasta ja noin 26 % koko Suomen pinta-alasta. Eivätkä niveljalkaiset kiusankappaleet vältä suola- ja murtovesiäkään.

Kun kosteikkohyönteisten armeijaan lisätään kärpäset, perhoset, sirkat ja muut pikkuliitäjät, ilma on sakeana häiriötekijöitä ja taudinaiheuttajia, joista useimmat ihmiset haluavat pysyä erossa. Koska kaupallinen potentiaali hyönteisten torjuntaan on pysyväluonteista, ei tarvettakaan tarvitse epäillä. Tarvitaan vain tuotteita, jotka koetaan paitsi tehokkaiksi, myös pitkäikäisiksi ja käytettävyydeltään miellyttäviksi.

Karkota, pyydystä tai torju

Kaikki hyönteiset levittävät taudinaiheuttajia jaloissaan, osa myös syljessään. Hyönteiset aiheuttavat ihmisille harmia paitsi ravinnonetsijöinä, mutta ne myös heikentävät yleistä hygieniaa asuintiloissa likaamalla eritteillään kaikkea missä ikinä liikkuvatkaan.

Niveljalkaiset kiusankappaleet ottavat tarvitsemansa ravinnon nuolemalla tai verta imemällä. Pistokset ja puremat aiheuttavat ihoärsytystä ja tulehtuvat helposti. Mausteena sopassa ovat sietokykyä koettelevat ahdistelut, päälle käymiset, surinat ja ininät. Koska hyönteisistä ei päästä eroon, on tyydyttävä niiden torjuntaan parhailla mahdollisilla tavoilla.

Hyönteisiä voi vältellä monella tavalla myös rakennetussa ympäristössä. Yksi pyydystää valolla tai liimalla, toinen karkottaa kynttilöin, myrkkysuihkeilla tai -tyynyillä, kolmas torjuu hyönteisiä suojaverkolla. Neljäs ei torju, vaan ottaa iskut vastaan ja hoitaa taisteluhaavat antihistamiinilla tai kortisonilla. Hyönteisten torjunnassa sopiva ratkaisu löytyy, kun vastaa mm. kysymyksiin kuinka pitkäkestoisen ja kattavasti torjuvan suojavyöhykkeen haluaa ympärilleen, kuinka suuren haluaa sen kooltaan olevan ja haluaako sen olevan itselleen myös terveysturvallista.

Pysyväluonteisen riesan ratkaisuna hyönteisverkot tarjoavat vaihtoehdoista kustannustehokkaan ja terveysturvallisen ratkaisun paikkoihin, joissa asunnosta halutaan hyönteisvapaa alue raitisilmakokemuksella ja näkymillä maisemaan. Rautakaupasta tuttujen tee-se-itse palaverkkojen ohella tarjolla on myös alumiinikehyksellisiä verkkoja, jotka täydentävät ovia ja ikkunoita lisäpuitteina mahdollistaen myös yöaikaisen tuulettamisen.

Hyönteisverkot oviin ja ikkunoihin tarpeiden mukaan

Hyönteisverkkoratkaisuja oviin ja ikkunoihin löytyy joka lähtöön, niin säästä, kuin satsaa -versioina. Kehyskiskoihin kiinnittyviä verkkoja saa sekä kiinteinä, saranoituina, liukuvina että rullautuvina.

Verkkokehyksiä saa pinta-asennettavina ja puitteeseen tai karmiin kiinnitettävinä. Kiinnitys alustaan tapahtuu kiinnitysheloilla, magneeteilla tai kiinnitysruuveilla. Yksittäisen puitteen sijaan voi valita myös paripuitteet tai yhdistää kaksi vastakarmitonta yksikköä. Liikuteltavia suojaverkkoja ovat limittäin liukuvat verkkolamellit sekä ylä- tai sivukasettiin rullaverhon tavoin rullautuvat kasettiverkot. Julkisivujen ulkoliukuovien yleistyessä erityisesti suurten kasettiverkkojen kysyntä on kasvanut viime vuosina, eivätkä valmistajat ole jättäneet tätä huomioimatta. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva ja mieluinen ratkaisu.

11Bettio Scenica -hyönteisverkkoratkaisu
Bettio Scenipro

Bettio Scenipron 40 mm kehysrakenteessa ei ole vastakarmia eikä alaprofiilia. Lisäksi asennus on ruuviton.

11Bettio Picoscenia -hyönteisverkkoratkaisu
Bettio Scenipro

Alahelman ketju ohjaa verkko-oven kulkusuuntaa ja liukumista. Moottoroidun verkko-oven profiilipaksuus on 66 mm.

11
Bettio Picoscenica

Vastakarmiton ja alaprofiiliton verkko-ovi, joka on nopea asentaa. Oven voi avata ja sulkea haluamaansa kohtaan. 

11Bettio Picoscenica -hyönteisverkkoratkaisu
Bettio Picoscenica

Siro Bettio Picoscenica on kehysprofiililtaan ainoastaan 25 mm syvä verkko-oviratkaisu.

11Neher-hyönteisverkkoratkaisu ovessa

Neher Transpatec on vahva, mutta nimensä mukaisesti lähes näkymätön hyönteisverkko. Samalta valmistajalta löytyy myös FX6-modifioitua Polltec-polyesteriverkkoa, joka ehkäisee tehokkaasti siitepölyn pääsyn huonetiloihin. 

Verkolla on väliä, samoin käyttöliittymällä

11Neher-hyönteisverkkoratkaisu ovessa

Verkkopuitteet ovat yleisiä Keski-Eurooppalaisissa DK-ikkunoissa.

Verkkokehysoven käyttöikä määräytyy käyttöpaikan rasitustekijöiden ja käytön määrän perusteella. Sen kustannuskestävyyteen vaikuttavat sekä käytetty verkkomateriaali että sen kehysratkaisut. Tärkeimmät materiaalikestävyyteen liittyvät tekijät ovat lankapaksuus, lankatiheys ja langan UV-valon sietokyky. Elinikää tuotteille tuovat yhtä lailla verkon kiinnitysrakenteet kuin vahvat ja toimivat käyttömekanismit.

Valmistajat käyttävät hyönteissuojissaan mm. PVC-, lasikuitu-, teräs-, polyesteri- ja alumiiniverkkoja sekä omia patentoituja verkkomateriaaleja. Verkoissa voi olla myös lisäominaisuuksia, esim. erityisen korkeaa suodatustehoa siitepölyille ja suojausta korkeataajuiselle elektromagneettiselle säteilylle. Metallisten verkkomateriaalien oletetaan virheellisesti olevan muita kestävämpiä. Modernin teknologian keinoin kaikki PVC-vapaat materiaalit kilpailevat tasaväkisinä keskenään, joten valintaperusteissa kannattaakin kiinnittää enemmän huomiota verkko-oven tai -ikkunan käytettävyyteen ja kiinnitysrakenteiden kestävyyteen. Niiden esteettömyyttä ja esteettisyyttä ei kannata myöskään unohtaa.

Hyönteisverkkojen lankapaksuudet ja tiheys vaihtelevat materiaalin mukaan. Tämä näkyy verkon läpinäkyvyytenä ja tuntuu sen ilmanläpäisykyvyssä. Vahvan verkon ei tarvitse olla näkyvyyttä peittävä. Esimerkiksi 80 %:n aukkoala saavutetaan ohuellakin verkolla, kuten Neher Transpatecilla. Laadukkaat, aikaa kestävät verkot on tutkitusti testattu myös tuulen ja repäisylujuuden suhteen ja ne soveltuvatkin luokitustensa mukaisiin, hyvinkin vaativiin olosuhteisiin.

Verkko-ovia valmistetaan erilaisilla kehäprofiileilla. Kynnyksettömissä ei ole alakiskoa, jolloin verkko rullautuu karmin sivukasetista ulos alahelman ketjun avulla. Esimerkkinä tällaisesta on vaikkapa Bettion Picoscenica. Alaketjun fluorisointimerkintä auttaa myös tunnistamaan esteen jo iltahämärässä. Suurikokoisia verkko-ovia saa myös ilman vastakarmia ja todella ohuilla reunaprofiileilla, joten hankinta ei jää ulkonäöstäkään kiinni. Oikeaa ratkaisua valitessa kannattaa huomioida myös tuotteen ympäristöystävällisyys. Jo nyt markkinoilla on lähes täysin kierrätettäviä hyönteisverkkoratkaisuja. Satsaus laatuun kannattaa, sillä verkkomateriaalin rikkoontuessa tai saavuttaessa elinkaarensa lopun, se on edullisesti korvattavissa, kun ei tarvitse hankkia kokonaan uuttaa verkko-ovea tai -ikkunaa.

11Neher-hyönteisverkkoratkaisu ikkunassa

Verkkopuitteiden lukitusmekanismeissa on valmistajakohtaisia eroja.

Lue muita Jutturuudun artikkeleita

11

Vastuu asumisterveydestä on osakkaalla, asukkaalla ja taloyhtiöllä

Rakennuksen sisäilman laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista tärkeimmät ovat kunnossa olevat rakenteet ja toimivat ilmanvaihtolaitteet. Ilmanvaihtoa tarvitaan terveellisen ja viihtyisän sisäilman ylläpitämiseen rakennuksessa. 
Lue lisää
11Scancerco varasto

Varastotuote helpottaa asiakkaan arkea

Varastotuote helpottaa asiakkaan arkea ja nopeuttaa käytännön asiointia, sillä asiakas voi luottaa siihen, että tuote on nopeasti ja vaivattomasti saatavilla ilman pitkiä toimitusaikoja. Vaihtoehtona kaikille vapaasti myytävistä varastotuotteista ovat nk. sopimustuotteet, joita hankitaan ja varastoidaan tiettyä asiakasta varten tämän ostositoumuksen mukainen määrä.
Lue lisää
11

Väliovien kätisyyden määrittely on kimuranttia

Uuden oven odotus saattaa päätyä pettymykseen, jos saranointi onkin eri puolella ovea, kuin missä sen on olettanut olevan. Turhautumista ei vähennä sekään, että kömmähdys voi sattua kenelle tahansa. Välioven kätisyydestä on lähes yhtä monta tulkintaa kuin tulkitsijaa. Terminologia vaihtelee myös arkkitehtien, rakentajien ja puuseppien kesken, koska yhtä tulkintaa asiasta ei ole olemassa. 
Lue lisää
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube