UKK – Spirit

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Kokoamme tälle tuotteistamme usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Toivottavasti löydät etsimäsi.
Mikäli et, ota yhteyttä sähköpostitse tai puhelimella, niin vastaamme siihen.

YLEISET AIHEET

Mikä on Scanforma-ovien toimitusaika?

Tarjousvaiheessa annamme arvion toimitusajasta, tilaamisen jälkeen arvioitu aika tarkentuu. Hyvän toimittajaverkoston ansiosta saamme normaalitilanteessa ja normaaliolosuhteissa kaiken ovissa tarvittavan nopeasti tuotannolle, jolloin toimitusaika asiakkaalle on ollut 4-6 viikkoa. Poikkeusoloissa koronapandemian aikana ja meistä riippumattomista syistä arvioituun toimitusaikaan on tullut valitettavia pidennyksiä. Joissakin, onneksi harvoissa tilauksissa joudutaan odottamaan yksittäistä komponenttia useampia viikkoja. Vaikutukset toimitusaikaan ovat riippuvaisia siitä, missä tuotantovaiheessa kyseistä materiaalia tai komponenttia tarvitaan, alussa tarvittava ei käynnistä tuotantoa ja lopussa tarvittava hidastaa sen valmistumista.

Arvioitu toimitusaika on siis arvio odotettavissa olevasta toimitusajasta sisältäen raaka-aineiden ja komponenttien hankinnan, ovituotannon sekä normaalin, ostopalveluna hankittavan kuljetusajan. Arvioitu toimitusaika ei valitettavasti muutu varmaksi toimitusajaksi edes kuljetusta tilattaessa tai tavaraa kyytiin otettaessa, vaan vasta silloin, kun se saapuu asiakkaalle. Vaikka tavara olisi lähtövalmiina, niin sen nouto voi jäädä toteuttamatta tai tavara rikkoontuu matkalla, jolloin tulee viivästyksiä, joihin emme voi vaikuttaa ja joista emme saa tietoa ennen kuin vastaanottaja meitä informoi. Onpa käynyt kerran niinkin, että koko lähetys hävisi matkalla taivaan tuuliin ja asia selvisi, kun asiakas ilmoitti, että lähetys ei saapunut lainkaan. Onneksi kommellukset eivät ole jokapäiväisiä. Kun koko toimitusketjun kaikki osapuolet onnistuvat, valistunut arvio toimitusajasta täsmää erinomaisesti.

Toimitusaikaan liittyy seikka, että Scanforma-ovet ovat mittatilauspuusepäntyötä eli mittatilaustuotteita, mikä tarkoittaa, että teemme oven tilaustyönä juuri sinulle. Tämä tarkoittaa vastakohtaa puolivalmisteista, oviaihioista ja vakio-osista valmistettaville sarjatuotetuille, moduulimittaisille ja vakioiduille oville, joita ovitehdas valmistaa liukuhihnatyönä. Sisustusovet valmistetaan pitkälti käsin, puusepäntyönä ja tilauksesta tuotantoon perustuvassa prosessissa ne ovat vain yksi tuoteryhmä muiden, hyvinkin erilaisten tilaustöiden joukossa.

Sisustusovissa on vakiona vain tietyt tekniset ratkaisut, mutta esimerkiksi oven koon ja visuaalisen ulkonäön materiaaleineen ja varusteineen valitsee asiakas. Jokainen ovi valmistetaan asiakkaalta saatujen speksien mukaisesti ja on ovena aina myös yksilö. Räätälöitävyyden seurauksena tilatuista ovista tehdään tuotantoa varten myös ovikohtainen työpiirros. Pidämme tuotantoa varten pientä komponenttivarastoa kysytyimmistä heloista, mutta kaikki muut tarvittavat raaka-aineet ja komponentit tilataan varta vasten kyseiseen työhön eri toimittajilta. Vaikka ovet valmistetaan Suomessa ja osa niiden raaka-aineista hankitaan kotimaasta, niitä ei kuitenkaan aina valmisteta Suomessa, vaan eri puolella Eurooppaa.

Täsmällinen toimitusaika ovillemme on myös mahdollinen, kun se liittyy yritysten välisiin erillisiin toimittajasopimuksiin, joissa tilausmäärän suuruus edellyttää tuotannon valjastamista aikataulullisesti yksinomaan vain kyseiselle projektille ja sitovuus sellaiseen tuotannollisesti ja aikataulullisesti on mahdollista ja jossa myös tilaaja sitoutuu tiettyihin ehtoihin. Toimitus perustuu silloinkin tekijöihin, jotka ovat osapuolien vaikutusmahdollisuuksien piirissä ja sopimus huomioi ylivoimaiset esteet, joihin osapuolet eivät voi vaikuttaa.

Koronan vaikutukset toimituksiin:

Korona-aikana elämme arkeamme poikkeusoloissa, eikä ennakointia pysty tekemään tutun menneen perusteella, vaan arvio perustuu juuri sen hetkiseen tietoon ja tilanteeseen. Elämme poikkeustilaa myös tavarantoimituksissa. Ensin meille ja sen seurauksena teille. Koronapandemian lukuisten rajoitusten ja sulkujen vuoksi Eurooppa muun maailman kanssa kärsii huomattavista logistiikan ongelmista tavaratoimituksissa. Tavarantoimittajien päässä vuoden takaisten rajoitusten ja sulkujen aikaansaamaa tilaussumaa puretaan tuotannoissa edelleen ja uudet tilaukset kasautuvat vanhojen jatkoksi. Vaikka tavaraa saataisiinkin toimittajilta, niiden saaminen osaksi asiakastilausta kohtaa lukuisia muitakin haasteita, jotka aiheuttavat toimitusviivytyksiä. Konttipula seisottaa huomattavaa määrää tavaraa jo lähtöpäässä. Matkalla määränpäähän maatoimitukset pysähtyvät ruuhkautuneisiin maaterminaaleihin ja rahtilaivat joutuvat odottamaan uudelleen reititettyinä vierassatamissa vuoroaan päästä eteenpäin ja päämäärään purkamaan lastiaan. Korona-aikana ovien tuotannossa omat poikkeukselliset lisämausteensa soppaan tuovat mm. työskentelyn terveysturvallisuusrajoitukset, sairastumiset ja sitä seuraavat työvoiman koronakaranteenit, lomautukset ja tuotannon laiterikot korjauksineen, jotka kaikki vaikuttavat toimitusajan pitävyyteen ja tuotantoaikoihin kaikkialla maailmassa. Tilanteen normalisoituminen tulee viemään kauan ja kaikkien osapuolien on vain valitettavasti sopeuduttava kulloinkin vallitseviin, joka päivä muuttuviin olosuhteisiin.

Mitä kaikkea ovissamme on mahdollista räätälöidä?

Scanforma-ovien konsepti mahdollistaa räätälöinnin konseptin puitteissa. Ovet ovat siis räätälöitävissä, mutta räätälöinti rajoittuu vakioituihin ja niillä testattuihin vaihtoehtoihimme. Vakioituja on mm. ovirakenteet, pintakäsittelyaineet sekä vaihtoehtoisten pintamateriaalien ja helojen valikoima.

OVIKOOT
Mahdollistamme asiakkaillemme moduulimittaisten ovien lisäksi myös muut ovikoot. Evokit-taskuliukuovissa se tarkoittaa erikoistilausta runkoelementtivalmistajalta Italiasta.

OVIRAKENNE
Oviemme rakenne on vakioitu, mutta vaihtoehdoin. Ovilehden saa joko tuplarungolla tai massiivirungolla. Karmit (jos ovessa sellaiset) valmistetaan vakiona molemmin puolisilla reunakyntteillä, mutta niiden poisjättäminenkin on mahdollista.

Evokit-oven runkoelementti on mitoitettu aina tietylle seinäpaksuudelle. Varastoimme runkoelementtiä 66 ja 95 mm seinäpaksuuksille koossa 800/900/1000 x 2050 mm. Mitat ovat oviaukkokokoja. Kahdella vakio-ovella (pariovi) voidaan toteuttaa myös puolet suurempi oviaukko. Muut ovikoot valmistetaan asiakkaalle tilauksesta, jolloin rahti Italiasta lisätään hintaan.

PINTAMATERIAALIT JA SÄVYT
Ovien pintamateriaalien valikoima tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja, joista valita. Asiakas voi valita esim. maalatut, viilutetut tai laminoidut ovipinnat.

Puuviiluvalikoimamme sisältää erilaisia puulajeja luonnonvärisinä sekä teknisinä viiluina. Sävytetyt viilut ovat joko pinta- tai läpivärjättyjä. Sävytämme viilujamme ainoastaan valikoimamme sävyihin ja peittoasteisiin. Viilusuunnan asiakas saa valita pysty- tai vaakasuunnan välillä.

Maalattujen ovien vakiosävyt on nimetty RAL-sävyinä ja valikoimassa on sekä kylmiä että lämpimiä harmaasävyjä sekä kolme erilaista valkoista ja kaksi erilaista mustaa. Maalatut ovet saa myös Tikkurilan Harmony ja NCS-sävyissä.

Ovet käsitellään tietyn merkkisillä, vakioiduilla maaleeilla ja lakoilla. Vaihtoehtoina ovat ilmankosteutta kestävä, liuotinohenteinen polyuretaanilakka/maali ja kuiviin tiloihin tarkoitettu, vesiohenteinen akryylilakka/maali. Niiden kiiltoaste on valmistajan mukaan puolihimmeä – lopputulos enemmänkin himmeä.

Tapauskohtaisesti voimme harkita muuta pintakäsittelyä tai muita tuotemerkkejä vain huomattavan suuriin projekteihin. Vakiosta poikkeavat pintakäsitellyt toteutetaan lisähinnalla ja vain tarjouspyynnön mukaisina täysimittaisina kokonaisuuksina, eivätkä osatoimitukset tarjouspyynnöstä erikoiskäsittelyllä ole mahdollisia.

Emme lähtökohtaisesti myy Scanforma-ovia pintakäsittelemättöminä, koska suojaamaton tuote on erityisen altis mm. ilmankosteudesta johtuville rakennetaipumille ja pintamuutoksille sekä ulkoisille kolhuille. Tästä syystä pintakäsittelemättömät ovet luokitellaan oviaihioiksi eikä niille anneta tuotetakuuta.

Spirit-piilokarmiovet

Miten Spirit-ovi mitoitetaan?

Spirit-ovet tilataan karmien ulkomittojen mukaan. Vakiosaranoilla karmien leveys on 42/30 mm. Karmien syvyys riippuu liitettävän seinän paksuudesta. Karmisyvyytenä käytetään valmiin seinän paksuutta 150 mm asti. Sitä paksummissa seinissä käytetään apuna lisäksi peitelevytystä. Spirit-ovi toimitetaan aina siten, että ovilehti on asennettu ja asemoitu asennusvalmiiksi karmeihin.

Spirit-ovia mitoitettaessa on hyvä huomioida suositus asentaa ovet joko suoraan seinärunkoon tai mahdollisimman pienellä asennusvaralla, jolloin myös tasoitetta tarvitaan vähemmän. Oven tulee muodostaa mahdollisimman yhtenäinen rakenne seinärungon kanssa. Mitä tukevampi ja vahvempi on oven ja seinän välinen liitos, sitä vähemmän liitossaumaan kohdistuu rakenteiden elämistä. Erityistä huomioita tulee kiinnittää seinäliitosten päättymiseen tilanteissa, joissa kipsilevytyksen päälle tulee esim. laatoitus. Tarvittaessa käytetään liikuntasaumaa ja silikonia.

Miten Spirit-ovi viimeistellään seinään?

Sprit-ovessa on puukarmi, joka integroidaan osaksi seinärakennetta.

Vakiokarmissa on molemmilla puolilla pieni reunakynte, jolla on paitsi ovenreunaa vahvistava, myös ulkonäköä detaljoiva ja viimeistelyä auttava tarkoitus. Karmi on kevennetty seinän puolelta, jolloin kynte muodostaa reunan karmin sisäreunaan ja koron seinä-karmiliitoksen nauhoitus- ja tasoitetyölle. Mikäli karmit halutaan viimeistellä peitelistoitoin, kyntereuna toimii myös linjarina listoille. Karmin kyntereunalla aikaansaadaan ovidetalji, jossa ovilehden ympärille muodostuu 5 mm leveä reunus. Mikäli reunus halutaan jättää kokonaan pois, karmit kannattaa tilata seinän värisinä, jolloin liitossauman alue ylimaalataan seinän sävyyn karmin reunaan asti.

Karmit voidaan valmistaa myös siten, että kyntereuna on poistettu vain toiselta puolelta tai molemmilta puolilta karmia. Tällöin ovi on yleensä suoralla seinällä ja karmin ja seinän väliin on suunniteltu esim. silikonisauma tai alumiiniprofiili. Myöskään laatoitetulla seinällä kyntteelle ei yleensä ole tarvetta.

Miten Spirit U-O/V (ulospäin avautuva) eroaa ovesta US-O/V (käänteinen, sisäänpäin avautuva)?

U-O/V -ovityyppi tarkoittaa tyypillistä ulospäin avautuvaa eli aukivedettävää sisäovea, jossa ovilehti on karmien etureunassa ja niiden etupuolen tasopinta on seinäpinnan kanssa samassa linjassa. Tällöin karmiposket (karmien sisäpinnat) jäävät ovilehden taakse näkyviin. O/V kertoo oven kätisyyden eli kummalla kädellä ovi avataan. O on oikeakätinen, V vasenkätinen.

US-O/V on sama muutoin samanlainen ovi, mutta oviaukkoon toisinpäin asennettuna. Tällöin ovilehti sijaitsee karmien takareunassa, joten ovi on syvemmällä oviaukossa ja karmiposket jäävät näkyviin oven etupuolella. Kutsumme tätä käänteiseksi, sisäänpäin avautuvaksi oveksi erotuksena ainutlaatuiselle ovityypillemme K-O/V, jonka kanssa seinälinjoista poikkeavat ovisyvennykset ovat historiaa.

K-O/V:ssä ovilehti sijaitsee karmien etureunassa kuten U-O/V:ssä, joten ovipinta on samassa linjassa kuin seinä. Erona edellisiin, K-O/V ei avaudu ulos karmeista, vaan niiden väliin. Karmeista ulos avautuvat U-O/V ja US-O/V poikkeavat karmien väliin avautuvasta K-O/V-ovityypistä siten, että niiden avautumiskulma on 180 astetta, kun se karmien väliin avautuvassa se on luonnollisestikin vain 90 astetta.

Kaikkien ovityyppien avautumiskulmaa ja yliavaamista voidaan kätevästi rajoittaa lisävarusteena myytävällä avautumisrajoittimella, joka sisältää myös avautumisen ja sulkemisen hidastintoiminnot.

Mitä tarkoittaa karmien väliin avautuva ovi eli ovityyppi K-O/V?

K-O/V -ovityyppi ei avaudu kuten tavanomaiset ovet eli ulos karmeistaan, vaan niiden väliin. Vaikka ovi avautuu sisään työnnettäessä, sen etupuolen ovipinta on samassa linjassa kuin seinä, koska ovilehti sijaitsee karmin etureunassa takareunan sijaan. Ovityyppi soveltuu erinomaisesti tiloihin, jossa on sekä auki vedettäviä että auki työnnettäviä ovia, mutta niiden etupuolen tasopintojen halutaan olevan samassa linjassa seinän kanssa. Esimerkkinä Tuusulan asuntomessujen wc:n ja kodinhoitohuoneen ovet.

Mikäli oven halutaan avautuvan yli 90 astetta, tulee ovityypiksi valita joko U-O/V tai US-O/V, Koska joiden avautumiskulma on 180 astetta. Oven avautuminen karmien väliin on hyvä huomioida myös kulkuaukon vapaata leveyttä mietittäessä.

Kaikkien ovityyppien avautumiskulmaa ja yliavaamista voidaan kätevästi rajoittaa lisävarusteena myytävällä avautumisrajoittimella, joka sisältää myös avautumisen ja sulkemisen hidastintoiminnot. Suosittelemme rajoittimen käyttämistä K-O/V-ovityypissä estämään yliavaamista ja nyrjähtämistä, koska piilosaranat mahdollistavat ovilehden avautumiskulmaksi 180 astetta, mutta karmi rajoittaa sen 90 asteeseen.

Mikä on laskeutuva tiivistekynnys?

Spirit ovet on suunniteltu lähtökohtaisesti esteettömiksi ja siten myös kynnyksettömiksi. Vaihtoehtona kynnyksettömyydelle on nk. laskeutuva tiivistekynnys. Sillä tarkoitetaan ovilehden alareunaan integroitua mekanismia, jonka mäntä aktivoituu automaattisesti tuntiessaan vasteen, kun ovea suljetaan. Mekaaninen signaali pudottaa lattiaa vasten oven levyisen kumitiivisteen sulkien lattian ja ovilehden ilmaraon.

Tiivistekynnys koostuu kahdesta sisäkkäin olevasta alumiiniprofiilista, joista sisempi osa varustettu tiivisteellä. Kun ilmarako ovilehden ja lattian välillä tiivistyy, automaattinen tiiviste estää mm. äänien, pölyn, ilmavirran kulkemisen oven alitse.

Spirit-ovissa on vakiona 10 ilmarako, jolloin tiiviste painautuu vahvasti lattiaa vasten. Kun ilmaraon korkeutta kasvatetaan, vähenee tiivistekynnyksen puristusvoima alustaansa, jolloin myös sen ääneneristävyys heikkenee hieman. Spirit-ovien ilmaraon korkeuden voi asiakas määritellä myös vakiosta poikkeavaksi esim. tilanteissa, jossa käytetään korkeanukkaista mattoa. Mikäli kohteeseen on suunniteltu siirtoilmanvaihto esim. 15 mm ilmaraolla, siitä tulee ilmoittaa meille tilausta tehtäessä. Spirit-oveen on mahdollista saada myös puukynnys, mikäli sellainen halutaan.

11

Ovityyppimme puhuttavat silloin tällöin. Mitä eroa on U-O/V:llä ja UK-O/V:llä? Mikä kumma on K-O/V? Saavatko karmiposket näkyä aukityönnettävän oven paraatipuolella? Jos eivät, tutustu K-O/V-oveemme.

11

Kätisyyden määrittely tuottaa välillä myös harmaita hiuksia, entä kun soppaan lisätään ihan uusi ovityyppi, joka ei aukeakaan karmeista ulos, vaan niiden väliin. 

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube