Lumitiikerin mustanpuhuvat sisustusovet hipovat kattoa

Scancerco / Jutturuutu / Lumitiikerin mustanpuhuvat sisustusovet hipovat kattoa
11ulkokuva lumitiikeri-talo Tuusulan asuntomessuilla

Kivitalo Lumitiikeriin pääsyä jonotettiin sitkeästi Tuusulan Asuntomessuilla. 

Kivitalo Lumitiikerissä mustanpuhuvien
väliovien kamanat hipovat kattoa

Moderni, räystäätön rakennus edustaa ylevää arkkitehtuuria, jonka ryhdikkäälle ulkonäölle pikantin leimansa antaa katujulkisivun kaareva muoto. Kyseessä on Tuusulan Rykmentinpuistossa, tummien pientalojen joukosta esiin nouseva puhtaan valkoinen kivitalo, Lumitiikeri. Kivitalon ovat suunnitelleet HEVI kivitalojen Lauri ja Piia Pöyhönen ja sen sisustus on Laura Seppäsen käsialaa. 

 

Modernia ja ilmavaa sisäarkkitehtuuria

Sisätilojen arkkitehtuuri on avaran ilmavaa ja tulvii valoa. Alakerran luonnonvalossa kylpevä oleskelutila avautuu ylös kahdeksaan metriin ja alaslasketut katotkin ovat tavanomaista korkeammalla. Viisto katto suurine ikkunapintoineen kohoaa parhaimmillaan neljään metriin tuoden valoa yläkeran kulkukäytävälle koko asunnon pituudelta. 

Koska kaikki rakenteellinen tekniikka on piilotettu, tilat ovat yksinkertaisen harmonisia ja rauhoittavan minimalistisia. Ylellinen sisustus syntyy aidosta puusta, valkoisesta ja harmonisista harmaan ja beigen sävyistä sekä mustasta, jota on käytetty pikanttina tehostesävynä niin väliovissa ja keittiössä kuin muuallakin sisustuksessa läpi koko asunnon.  

Lumitiikeri tarjoaa asukkailleen heidän toivomustensa mukaisen kodin, jossa täyttyvät toimivan ja viihtyisän arjen toiveet isolla ripauksella luksusta ja haaveet täyttävää ylellisyyttä.

Näyttäviä mustia ovipintoja

Tuusulan Rykmentinpuiston puhtaanvalkoinen kivitalo kätkee sisäänsä kaksitoista mustanpuhuvaa sisustusovea, jotka vähäeleisyytensä lisäksi herättävät huomiota myös kokonsa puolesta.

Kun tilojen suunnittelussa on tavoiteltu rauhoittavaa minimalismia ja harmoniaa, istuvat vähäeleiset sisustusovet kuin nenä päähän. Ovien rakenteellinen tekniikka on piilotettu integroimalla ja käytettävyyttä edellyttävät pintahelatkin (painikkeet ja vetimet) on häivytetty tyylikkäästi ovien mustaan sävyyn. Maalatut ovet ovat sävyltään RAL 9004, joka on pikimustaa pehmeämpi mustan sävy.

Osana sisustusta toimivat Spirit-piilokarmiovet ja Evokit-taskuliukuovet ovat kaikki erikoismittaisia sekä kynnyksettöminä käyttäjilleen esteettömiä. Kaikki kohteen ovet ovat myös peitelistattomia, mikä viimeistelee vähäeleisen kokonaisuuden.

Esteetöntä oviarkkitehtuuria

Modernissa kivitalo Lumitiikerissä kaikki sisäovet ovat esteettömiä käyttäjilleen kaikissa elämän vaiheissa. Esteetön ovi on hyvin havaittavissa, helposti aukaistava, riittävän leveä ja kynnyksetön eikä sen aukeaminen saa aiheuttaa törmäysvaaraa. Lumitiikerin ovet aukeavat kevyesti  ja niissä on helppokäyttöiset painikkeet ja vetimet. Vaaleilla seinäpinnoilla mustat ovet täyttävät sisustuksellisen roolinsa lisäksi myös kontrastivaatimuksen erottua ympäristöstään. 

11
11

Eteiseen tulviva päivänvalo, vaaleat seinät ja avartava huonekorkeus sopivat korkeiden mustien ovien pariksi.

11

Ovet ovat suljettuina ulospäin keskenään aivan samannäköiset, vaikka etummainen avautuu ulos vetämällä  ja taaempi sisään työntämällä. Tämän mahdollistaa kodinhoitohuoneen oven poikkeuksellinen karmiratkaisu.

Minimalistiset piilokarmiovet

Alakerran kaikki ovet ovat saranaovia, yläkerrassa on sekä sarana- että liukuovia. Alakerran eteisaulassa sijaitsevat ovet ovat huikeat 2,6 metriä korkeita, yläkerrassa 2,3 metrisiä. Portaikon alustan varastoa vartioi minikoinen Spirit-ovi. Kodin yhdeksästä Spirit-piilokarmiovesta kolme avautuu poikkeuksellisesti karmiensa väliin, sisään työntämällä. Loput ovat tavanomaisesti auki vedettäviä.

Karmien väliin avautuva ovi on parhaimmillaan paikoissa, joissa on rinnakkain sekä ulos vedettäviä että sisään työnnettäviä ovia, joiden halutaan olevan ulkonäöltään yhtenäisiä ja joiden etupuolet ovat samassa karmilinjassa keskenään. Tavallisestihan sisään työnnettävät ovet toteutetaan kääntämällä ovi karmeineen toisin päin, jolloin ovilehti sijoittuu eri linjaan aukivedettävän kanssa paljastaen samalla oven pielet (karmiposket) kulkusuunnan tulopuolelle. 

Lumitiikerissä vähäeleisyysvaatimus koski myös väliovia ja omistajat päätyivät Scanforma-sisustusoviin. Spirit-piilokarmiovien vähäeleisyys syntyy seinärakenteeseen integroidusta karmirakenteesta ja oveen integroiduista piilosaranoista sekä ovensävyisistä Dallas-painikkeista. Spirit-ovet eivät kaipaa ympärilleen myöskään peitelistoja. Saranaovien ovilehteä kehystää kuitenkin pikanttina detaljina piilokarmin näkyviin jätetty, kapea musta reunakynte. Saranaovissa asukkaiden arkeen luksusta tuovat mekanismit, jotka mm. avaavat ovet loppuasentoonsa automaattisesti tietystä avauskulmasta ja sulkevat ne pehmeästi ja hiljaa kulman ollessa alle 25 astetta.

11

Sisääntulon ikkuna valaisee eteisaulan ja saa valon leikkimään myös mustien ovien pinnoilla. Vähäeleisyyden kruunaavat oven sävyiset minimalistiset painikkeet ja viimeistelyn osalta peitelistattomuus.

11
11
11
11

Kodin saranaovet puhuvat yhteistä kieltä paitsi keskenään, myös liukuovien kanssa. Kaikki kodin saranaovet ovat erikoismittaisia. Ovet on varustettu mekanismilla, jolla mm. rajoitetaan avautumiskulmaa, jolloin seinänurkkaan sijoitettujen ovien painikkeet eivät osu seinäpintoihin. 

Kamanat kattoon

Lumitiikerin arkkitehtuurille leimalliset vertikaalilinjat näkyvät myös sisäovissa, joiden mitoituksessa on huomioitu sekä korkeat ikkunat että hengästyttävä huonekorkeus, joka huijaa katsojaa sisäovienkin tavallisuudesta poikkeavassa korkeusmitoituksessa. 

Yläkerrassa asuinhuoneiden ja vaatehuoneen liukuovet ovat peräti 2,7 metriä korkeita. Käytävänlevyiset, korkeat liukuovet päästävät suurten ikkunoiden tuoman luonnonvalon kulkukäytävälle koko asunnon pituudelta ovien ollessa avoinna. Liukuoviksi valittiin nk. taskuliukuovet, joissa ovilehdet liukuvat seinän sisään integroituun metalliseen ovitaskuun. Makuuhuoneen ja walk-in vaatehuoneen kaksi suurta liukuovea toteutettiin samalle seinälle limittämällä niiden ovitaskut seinärakenteessa.

Mustien liukuovien karmit ovat valkoiset ja ne on integroitu samansävyisiin seiniin ilman peitelistoja. Mustat uppovetimet katoavat liukuoven mustaan tasopintaan saranaovien painikkeiden tavoin. Kaikki kodin liukuovet on varustettu sulkemista pehmentävillä hidastimilla.  

11

Masterbedroomin käyntiovi ja vaatehuoneen ovi toteutettiin mustilla taskuliukuovilla. Liukuovien ovitaskut on limitetty ja integroitu seinän sisään. Ovilla on korkeutta peräti 2,7 metriä. Eteiskäytävää kohden kasvava huonekorkeus (4 m ovien kohdalla)  hämärtää ovien poikkeuksellista korkeutta, mutta kun niitä vertaa saman huoneen vakiokorkuiseen parvekeoveen vastaseinällä, jossa on normaali huonekorkeus, tajuaa huikean mittaeron.  

11

Liukuovien mustat uppovetimet katoavat oven mustanpuhuvaan tasopintaan. Valkoiset karmit liittyvät rajattomasti seinän valkoiseen sävyyn. Viimeistely on toteutettu vähäeleisen tyylikkästi ja huolellisesti – ilman peitelistoja.

11
11

Yläkerran ovijättiläiset piiloutuvat seinän sisään integroituun ovitaskuun. Haluttaessa yksityisyyttä, ovet liukuvat kepeästi ulos taskustaan ja eriyttävät tilat käytävästä. Ovet sulkeutuvat pehmeästi hidastimien ansiosta.

Vaikka saranaovet ovat parikymmentä senttimetriä normaalia sisäovea korkeampia (2300 mm), on niidenkin nöyrryttävä liukuvan ovijättiläisen lähellä.

Lumitiikeri on kokonaisuudessaan mainio esimerkki viimeistä piirtoa myöten tarkoin mietitystä ja hyvin toteutetusta minimalistisesta arkkitehtuuri- ja tilasuunnittelusta. 

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube