Kattoikkunat – luonnonvaloa maisemanäkymillä

Scancerco / Jutturuutu / Kattoikkunat – luonnonvaloa maisemanäkymillä
11
Vierailulla kattoikkunakohteessa

Kattoikkunat - luonnonvaloa maisemanäkymillä

Lisävarusteiden hankinta syksyllä 2011 asennettuihin kattoikkunoihin johti vierailulle kauniiseen Hämeeseen. Oli mielenkiintoista nähdä mitä ikkunoille kuului nyt ja kuulla millaisia käyttökokemuksia oli saatu ja mitä niistä opittuna olisi tehty nyt toisin. 

Mökkitieltä pihaan noustessa katse kiinnittyi ensimmäiseksi mökin huopakatolla oleviin kahteen kattoikkunaan. Ikkunan antrasiitin harmaa väritys istui kauniisti mustaan kattoon. Ikkunoiden sivuilla ja alla oleva peitepellitys limittyi siististi palahuopakatteen kanssa.

11
11

Rintamamiestalon omistajille yläkerran pimeät huonetilat olivat tuttu ilmiö ja siksi heidän vapaa-ajan asunnon yläkerrassa haluttiin kiinnittää huomiota erityisesti luonnonvalon saantiin. Pohjois-eteläsuuntaan antavien päätyseinäikkunoiden lisäksi päädyttiin lapekaton kattoikkunoihin, jotta valoa saadaan joka ilmansuunnasta. Luonnonvalon lisäksi kattoikkunat toimivat tuuletusikkunoina ja avaavat ympäröivät maisemat myös yläkertalaisten ihasteltaviksi.

Yläkertaan kavuttaessa vierailija ei päädykään totutusti hämärään vinttiin vaan luonnonvaloa tulvivaan, avoimeen huonetilaan. Itse asennetut kolme kattoikkunaa yläkerran lapekatoissa toivat runsaasti luonnonvaloa avoimeen pohjaratkaisuun. Viimeistelyyn oli myös selvästi satsattu:  ikkunoiden kattoliitosten ulkonäkö oli minimalistinen ja saumat olivat kestäneet erinomaisesti aikaa. Sama viimeistelytarkkuus oli viety myös muihin katon ja seinän rakenneliitoksiin eikä peitelistoja ollut lainkaan.

11
11
11

Mitä kattoikkuna sisältää?

Roto-kattoikkuna koostuu:

● ikkunayksiköstä sisältäen sisäpuolen höyrynsulun

● liitospellistä ikkunan ja katon välille

● asennussarjasta (aluskate) 

Lisäksi kattoikkunaan voidaan valita erilaisia lisävarusteita.

Aluskate on kattoikkunan tärkeä rakennekomponentti

Katon, kuten kattoikkunoidenkin tärkein rakennekerros on aluskate. Aluskatteen tiivis kalvokerros ei läpäise vettä. Vesikatteen ja lämmöneristeen väliin asennettavan aluskatteen tehtävänä on suojata kattorakenteita erityisesti ulkoa tulevalta kosteudelta. Kattoikkunan ympärille asennettava aluskate liitetään tiiviiksi osaksi varsinaisen katon aluskatetta. Huolella ja tiiviisti tehty liitos katon ja kattoikkunan välillä suojaa vuotovahingoilta.

Valtaosa vesikatteista ei ole itsessään 100% vedenpitäviä (esim. kattotiilet, bitumikermit). Myös kondensiovesi aiheuttaa ongelmia ilman aluskatetta. Suomen sääoloissa aluskate onkin välttämätön kerros katon rakennetta.  

11

Ikkunan aluskatteen paikallaan pysyvyys varmistettiin reunanidonnan lisäksi myös liimamassalla alustaansa.

11
11

Ikkunan aluskatteen asennus on tarkkaa työtä. Reunat nostetaan ylös, liimataan ikkunan reunaprofiiliin ja suojataan lopuksi kumitiivisteellä.

Valotehoa ja valon leikkiä

Yläkerrassa valo ja varjo liikkuvat auringon kulun ja tulokulman mukaan ja leikkivät vuorollaan erilaisilla pinnoilla. Ikkunat oli sijoitettu melko korkealle lattiasta, jotta luonnonvalo lankeaisi mahdollisimman laajalle alalle. Yläpohjan PIR-eristekerros pitää ikkunapielet miellyttävän matalina, jolloin kattoikkunoista sisään tuleva luonnonvalo tulee myös viistosti hyvin huonetilaan eikä pysähdy paksuihin ikkunapieliin. Yllättäen lapekaton kolme kattoikkunaa, yhdessä päätyseinien ikkunoiden kanssa, päihittävät mennen tullen alakerran katetun terassin alta luonnonvalon ottavien suurien maisemaikkunoiden valotehon. Ikkunapinta-alan kasvattaminen ei siis välttämättä olekaan paras ratkaisu luonnonvalon maksimoimiseen. 

11

Roto Designo avautuu sekä yläsarannoinnistaan…

11

…että yläneljännessaranoinnistaan.

11

Eristyskyvyltään tehokas PIR-eriste mahdollistaa viistetyn alasmyygin ja ohuemman yläpohjan eristekerroksen. 

11

Viistetty alasmyygi päästää käyttäjän lähemmäksi ikkunaa.

Kattoikkunan energiatehokkuus

Kattoikkunan energiatehokkuuteen vaikutetaan sekä valitulla lasituksella että sisäpuolisella eristyskehyksellä. Suomessa myymme ensisijaisesti eristyskehyksellä (WD) varustettua kattoikkunaa. Kohteisiin, joihin ei tarvita erinomaista eristävyyttä ikkunaksi voi valita myös eristyskehyksettömän ikkunan. Lisävarusteena on saatavilla myös ulkopuolinen EPS-eristyskehys.

Vaihtoehtojen puntarointia

Ikkunatyypiksi valittiin aikoinaan yläsaranoitu kattoikkuna keskisaranoidun sijaan, koska ikkunan auki ollessa lasielementti haluttiin avautuvan pään yläpuolelle eikä silmien tasolle näkymäesteeksi. Vaikka ikkunaa ei jatkuvasti availlakaan, on mukavampaa nähdä ympäröivä maisema näkökentässään ikkunaelementin sijaan. Kattoikkuna hoitaa paitsi luonnonvalotehtävää, myös tuuletustehtävää. Alareunaan sijoitettu monitoimipainike ohjaa ikkunan käyttöasentoja: mikrotuuletuksen kaksi asentoa, yläsaranasta avattu, yläkolmanneksesta avattu ja pesuasento. Mikrotuuletuksessa ikkuna on alareunastaan hivenen rakosellaan, sateen pääsemättä huonetilaan. Mikrotuuletus on aktiivisessa käytössä mm. mökkiä läpituuletettaessa.

11
11

Roto Designo R8 -ikkunassa on kaksi mikrotuuletusasentoa.

Kattoikkunoiksi valikoitui aikoinaan puhtaan valkoinen pvc-profiili valkoiseksi maalatun puurungon sijaan. Alun epäröinti materiaalin suhteen on muuttunut pelkäksi tyytyväisyydeksi, sillä pvc-pinta on osoittautunut todella helppohoitoiseksi ja sävy on pysynyt puhtaan valkoisena.

Ikkunatyyppinä on yläsaranoitu Roto Designo R8 K ja ikkunat ovat kokoa 74×160 cm. Lasitukseksi valittiin paras mahdollinen (Uw 0,74) AquaClean-pinnoitteella, koska itse mökkikin oli matalaenergiatasoinen. AquaClean-pinnoitteen ansiosta ikkunat oli pesty ensimmäistä kertaa tälle kesälle ulkoa sitten niiden asennuksen. 

Ikkunan eristyskehys

Roton kattoikkunoita valmistetaan sekä sisäpuolisella eristyskehyksellä (WD) että ilman. Suomen sääoloihin suosittelemme kattoikkunaa WD-kehyksellä. Eristyskehys lisää ikkunan energiatehokkuutta 15 %. 

Ikkunan U-arvot

Ikkunan eristävyyttä kuvataan U-arvolla. Ug kertoo pelkän lasituselementin (g=glass) ja Uw koko ikkunan (w=window) lämmönläpäisevyydestä. Ikkunan eristävyyttä tarkasteltaessa tuleekin silmäillä nimenomaan Uw-arvoa. Mitä pienempi U-luku, sitä eristävämpi ja energiatehokkaampi ikkuna.

11

Aluskatekangas kiertää koko ikkunan. Kankaan reunat nidotaan tai liimataan katon aluskatteeseen.

11

Kattoikkunat paikoilleen asennettuina. Huopakatteelle ikkunan sivuille tuleva liitospellitys on palapeltiä, joka lomittelee huopapalojen kanssa. Ikkunan alapuolella on liitospelti, jonka alareuna lepää huopakaton päällä.

Miksi kattoikkuna?

Kattoikkunan tärkein tehtävä on luonnonvalon saaminen pimeisiin tiloihin ja ullakkokerroksiin. Lisäksi kattoikkuna on mainio kanava ilmanvaihtoon sekä avattuna että mikrotuuletusasennoisssa.

Kattoikkunan koolla, sijoittelulla ja määrällä vaikutetaan valon määrään. Ikkunan muodolla ja sijainnilla avataan myös näkymiä ympäröivään maisemaan. Vaikka käytetyin ratkaisu on mitoittaa kattoikkuna kattovasojen väliin, ei kattorakenne rajoita ikkunakoon valintaa.

Ulko- ja sisäpuolisilla lisävarusteilla kattoikkunan käytettävyyttä ja ominaisuuksia voidaan täydentää omien mieltymysten mukaisiksi. Esimerkiksi rulla-, säle-, laskos- ja pimennysverhot tuovat hämäryyttä yöttömässä yössä huonosti nukkujille.

Täydennystä ikkunoihin 

Kattoikkunoihin tyytyväiset asukkaat halusivat nyt ikkunoihinsa verhot, koska kesäaikaan toisella on ajoittain vaikeuksia saada unta liian valoisuuden vuoksi. Lukuisista verhovaihtoehdoista ja kuoseista päädyttiin lopulta valkoisiin rullaverhoihin, joissa verhot voi pysäyttää haluamaansa kohtaan. Myös pimennysverhoja harkittiin vaihtoehtona, mutta luonnonvalon haluttiin kuitenkin hivenen siilautuvan verhokankaan lävitse verhojen ollessa suljettuina.

Ennen verhojen asennusta ikkunat kuitenkin pestiin molemmin puolin puhtaiksi. Verhojen asennuksen lopputuloksena luonnonvalon kirkkain hehku jätettiin suljetun rullaverhon taakse, mutta ikkuna hivenen raolleen. Ohutluominen nukkujakin vaikutti tyytyväiseltä uusiin rullaverhoihinsa laskeutuessamme alakertaan kahville.

11

Ikkunat pestiin ensi kertaa sitten asentamisen, sillä ulkopuolen sade ja lumi on huuhtonut hyvin siitepölyn ja muun lian AquaClean-pinnoitetulta lasilta. Ikkunan peseminen on helppoa, sillä ulkopuoli puhdistuu kätevästi huonetilasta käsin ikkuna ympärikippaamalla.

11
11
11

Exclusive-rullaverhojen asennus kävi käden käänteessä. Alumiinirofiilien uumeniin kätkeytyy narujärjestelmä, joka mahdollistaa verhon avaamisen mihin tahansa asentoon. 

11

Kattoikkunan voi avata myös kaikkiin käyttöasentoihinsa verhojen ollessa osin tai kokonaan suljettuina. 

11

Mitä valintoja asukkaat tekisivät nyt toisin?

Kysymyksen esitettyäni asukkaat katsovat toisiaan etsien vastausta kysymykseen. Hetken emmittyään toinen toteaa, että ehkä sijoittaisi ikkunat hivenen alemmaksi, jotta myös lapset näkevät ulos ilman jakkaraa, vaikkakin silloin luonnonvaloton ala hieman vähenee. Myös kahden kattoikkunan sijoittamista vierekkäin kattotuolien väliin toteutetun kolmen erillisen sijaan pohdittiin myönteisenä vaihtoehtona. Ja ne verhot – onneksi ne voi tilata myös myöhemmin.

Rakennusaikaiset kuvat: kohteen omistajat

11

Suomen luonto on kaunista katseltavaa kattoikkunoista.

11

Lisävarusteiden tilaaminen on helppoa myös jälkikäteen, koska ikkunan tunnistekilpi kertoo kaiken tarpeellisen.

11

Pesuasennon lukituksen vapautinvipu sijaitsee ikkunan sivulla.

Valon ja tilantunnun maksimointi yläkerrassa

Toteutuksessa yläpohjaa eristekerroksineen ei laskettu alas sisäkatoksi, vaan tila avattiin aina kurkihirteen saakka. Lappeet ja seinät on eristetty aluminoidulla PIR-eristeellä ja viimeistelypintana katossa on maalattu kipsilevy ja seinissä 28 mm hirsipaneeli. Huonetilan korkeus korkeimmillaan on 3,3 metriä ja seinän korkeus lappeiden alla 90 cm. Lattia-ala on 50 m2. Lattiasta alareunan viisteeseen on metri ja ikkunoiden alareunaan 1,3 metriä.  Viistetty alamyygi päästää asukkaan lähemmäksi ikkunaa, avartaa entisestään valoaukkoa ja suurentaa hieman myös valokeilaa.

Koska kattoikkunat valittiin ensisijaisesti luonnonvalon lisäämiseksi yläkertaan, päädyttiin mahdollisimman korkeisiin ikkunoihin. Katto oli toteutettu kattopalkeilla ja niiden välistys ohjasi ikkunan leveyttä. Joskin lisärakenteilla myös leveämpi ikkuna olisi ollut mahdollista toteuttaa. Ikkunakooksi valittiin 740×1600 mm. Kattoikkunaa kiertävä eristyskehys lisää ikkunan mittoja 3,5 cm kantilleen, mikä tuli huomioida ikkunaa varten tarvittavan aukon koossa.

11

Kattoikkunatilausta varten tarvitaan paljon tietoa kohteesta. Asentamiseen liittyvissä asioissa myyjä auttaa tuotevalinnassa kohdetietojen ja toiveiden perusteella ja antaa myös yksityiksohtaista tietoa lisävarusteista valinnan tueksi.  

Kattoikkunan valinta

Omien mieltymysten lisäksi myös rakentamismääräykset ohjeistavat omalta osaltaan oikean tuotteen valinnassa.

Uudiskohteissa lämpimän, erityisen lämpimän tai jäähdytettävän kylmän tilan ikkunoiden, kattoikkunoiden ja ovien lämmönläpäisykertoimen (U) vertailuarvo on (RakM D3 mukaisesti) on minimissään 1,0 W/m2K ja vastaava arvo puolilämpimään tilaan on 1,4 W/m2K

Mitä tulee huomioida kattoikkunoita valittaessa

Käytettävyysvinkkejä avautuvuuden ja korkeussijoituksen suhteen

Ikkunatyyppiä valittaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota ikkunan sijoittelukorkeuteen ao. kattokaltevuudella, mikäli ikkunaa avataan paljon. Näin saadaan mahdollisimman hyvä käytettävyys ikkunalle.
Huom! RotoQ-ikkunassa käyttöpainike yläreunassa, Designo-sarjassa ikkunan alareunassa.

R6-ikkuna
Keskisaranoitu kattoikkuna (R4,R6) liian matalalla. Hankala käyttää.

keskisaranoitu
Keskisaranoitu kattoikkuna (R4,R6, RotoQ) riittävän ylhäällä. Hyvä käyttökorkeus. Paljon valoa.

R8-ikkuna
Yläsaranoitu kattoikkuna (R8) liian ylhäällä. Avattuna ylettyvyys painikkeeseen huono.

R8-ikkuna
Yläsaranoitu kattoikkuna (R8) hyvällä käyttökorkeudella. Reilusti pääntilaa. Paljon valoa.

R6
Keskisaranoidun kattoikkunan (R6) ja yläsaranoidun kattoikkunan (R8) sijainti valon saannin maksimoimiseksi.

Valitse ikkunatyyppi ja koko / kattokaltevuus

Ikkunatyypit avautumisen mukaan:

– keskisaranoidut kattoikkunat / Designo R4/R6/R6 RotoTronic ja RotoQ
– yläkolmannessaranoidut kattoikkunat / Designo R7
– yläsaranoidut kattoikkunat / Designo R8
– panoraamakattoikkunat / Azuro

R6 ja R8 Designo-sarjan kattoikkunoissa on aina integroituna lisäeristyskehys (WD), mikä lisää ikkunan energiatehokkuutta 15 % ja on Suomen sääoloissa merkityksekäs ominaisuus. Sarjan ikkunoissa on vakiona sisäpuolella höyrynsulkukaulus, joka liitetään karmin ja rakennuksen höyrynsulkumateriaalin kanssa yhtenäiseksi höyrynsulkurakenteeksi. R6 ja R8 ikkunat ovat yhteensopivia keskenään, samoin pari R4+R7.  RotoQ-kattoikkuna on yhteensopiva Velux-kattoikkunoiden kanssa.

Huomioitavaa mitoituksessa. WD-kehyksellisissä Designo-sarjan ikkunoissa eristyskehys tulee osin ikkunarungon ulkopuolelle. Mitoituksessa tulee ikkunakokoa valittaessa lisätä 3,5 cm ikkunan jokaiselle kantille aukotusta varten. Esim. ikkunakoko 74×118 cm >> ikkunan vaatima tila/aukotus on 81×125 cm.

Valitse ikkunan materiaali ja väri

Kattoikkunoiden runkorakenteita (kehyksiä) valmistetaan sekä puusta että polyviinyylikloridista (pvc).

Pintakäsittelyinä puulle Designo-sarjan ikkunoissa on vakiona valkopigmentoiu kuultolakka. Puuikkunaa saa myös peittovalkoisena ja muissa RAL-sävyissä. PVC-ikkuna on aina valkoinen. RotoQ-ikkunat ovat aina puurunkoisia ja pintakäsittely kuten Designo-sarjassa.

Valitse mieluisa lasitus mahdollisten rakentamismääräysten ja lasitusominaisuuksien mukaan

Lasituksen rooli ikkunan energiatehokkuudessa on erityisen tärkeä, sillä lasituksen ominaisuuksilla voidaan vaikuttaa merkittävästi koko ikkunan lämmönläpäisevyysarvoon (Uw-arvo), joka on valitun kehysmateriaalin ja lasituksen kombinaatio. Mitä pienempi on Uw-arvo, sitä energiataloudellisempi ikkuna.

Valitse liitospelti ja asennussarja katemateriaalin ja ikkunoiden ryhmittelyn mukaan

Aluskate on katon vettä pitävä kerros. SIksi sen asentamisessa tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Aluskate muodostaa vesitiiviin liitoksen ikkunan karmin ja katon aluskatteen väliin. Aluskate asennetaan ensisijaisesti ennen katemateriaaleja. Jälkiasennuksena tulee huomioida, että ikkunan aluskate limittyy kunnolla katon aluskatteen kanssa eikä kapillaarista veden nousua tai muita vuotoja pääse tapahtumaan.

Kattoikkunoita voidaan sijoittaa paitsi yksittäin, myös rinnakkain ja päällekkäin sekä yhdistää julkisivuikkunoiden kanssa. Liitospelti on kattoikkunan päälle asennettava peltipaketti, joka valitaan aina paitsi katemateriaalin, myös ikkunaryhmiä muodostettaessa niiden yhteenliittämistavan mukaan. Pellitys muodostaa vesitiiviin liitoksen katon ja ikkunan väliin ja ikkunan osaksi kattoa ja kiertää koko kattoikkunan. Eri katemateriaaleille ja ikkunakombinaatioille on omanlaisensa liitoskappaleet. Katetyypistä riippuen liitoskappaleet voivat olla myös muotoon palapeltiä tai muotoon asennettavaa tiivistysnauhaa.

Valitse mahdolliset lisävarusteet

Lisävarusteilla kattoikkunan käytettävyyttä voidaan yksilöidä monipuolisesti. 

Ikkunan pielikehys on sisäpuolinen valkoinen peitekehys, jolla katon eriste- ja rakennekerrokset piilotetaan viimeistellyn ilmeen aikaansaamiseksi. Valkoisena se myös maksimoi valon vaikutuksen.

Sisäpuoliset verhot somistavat ikkunaa ja toimivat valon ja yksityisyyden säätiminä. Valittavissa ovat tavanomaisiinkin ikkunoihin saatavat tutut verhotyypit.

Ikkunan ohjaus: lisälaitteilla ikkunan avautumista ja ohjattavuutta voidaan rakentaa kunkin mieltymysten mukaisiksi. Energialähteiksi on tarjolla niin radio-ohjausta, sähkö- kuin aurinkoenergiaa.

Ikkunan ulkopuoliset lisävarusteetIkkuna ulkopuolelle voidaan valita manuaali- tai automaattikäyttöinen rullasuoja tai markiisi, jotka suojaavat paitsi liialta valolta ja lämmöltä, myös antavat lisäturvaa murtautumista vastaan.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube