Allergeenisuodatin täydentää ilmansuodatinvalikoimaa

Scancerco / Jutturuutu / Allergeenisuodatin täydentää ilmansuodatinvalikoimaa
Ilmanvaihto

Uuden sukupolven allergeenisuodatin täydentää ilmansuodatinvalikoimaa

11
11

Antimikrobinen allergeenisuodatin suodattaa pienhiukkaset ja siitepölyn sekä ehkäisee mahdollisen mikrobikasvuston kasvun suodattimen pinnalla.

Suurimmassa osassa suomalaisista rakennuksista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Ilmanvaihdon osana olevien korvausilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin. Korvausilmaventtiilejä on erilaisia malleja ja niiden ilmansuodatukseen voidaan vaikuttaa suodattimilla. Markkinoilla olevia suodattimia ovat mm. allergeenisuodattimet ja karkeasuodattimet.

Suodattimen valinnassa kannattaa panostaa tehokkaisiin suodattimiin. Suodattimien väliset hintaerot ovat pienet, niinpä kannattaakin satsata sopivaan ja laadukkaaseen suodattimeen. Säännöllisesti vaihdetun suodattimen vaikutus sisäilman laatuun on merkittävä.

Huono sisäilma aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Oireina voivat olla myös väsymys tai/ja päänsärky ja usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Lisäksi epäpuhdas sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä henkilöitä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut. 1

11
ANTIMIKROBINEN ALLERGEENISUODATIN

Scancercon tuotevalikoimaan kuuluu antimikrobinen allergeenisuodatin, jonka lisäetuna on mikrorakenteisen kalvon erikoiskäsittely. Se estää mahdollisen mikrobikasvuston kasvun suodattimessa. Tätä ominaisuutta indikoi suodattimen vihreä väri.

Allergeenisuodattimet sopivat käytettäväksi silloin, kun vaaditaan hyvää siitepölyn ja sitä isompien hiukkasten suodatustehoa. Allergeenisuodattimet keräävät tehokkaasti tuloilman epäpuhtauksia suodattimen tukkeutumatta ja ilman, että ilmamäärät vähenevät. High Air Flow -suodatin (HAF) on elektrostaattinen suodatin, jonka suodatusteho muuttuu käytön aikana siihen kertyneiden hiukkasten mukaan. Tämän takia suodatin tulisi vaihtaa puhdistamisen sijaan. Suodatusolosuhteet vaikuttavat suodattimen käyttöikään. Esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa suodattimen vaihtoa suositellaan vähintään 1-2 kertaa vuodessa.

Suodattimen asennus ja vaihto on erittäin helppo ja allergeenisuodatin soveltuu VS-, DUO-, XS-, Junior-, ThermoMax-, ThermoVent- ja Thermo Plus- korvausilmaventtiileihin sekä kaikkiin yleisempiin venttiilimalleihin Suomessa.

Antimikrobinen allergeenisuodatin on oikea valinta silloin, kun tarvitaan tehokas siitepölyn suodatus ilmamääristä tinkimättä.

Muut Scanceron suodattimet


F7-SUODATIN

Hienosuodattimista Scancercon valikoimaan kuuluu F7-suodatin, jota käytetään Biobe ThermoVent-tuloilmaikkunaventtiilissä. Suodatinmateriaali on erikoispaperia ja suodattimen runko on valmistettu kierrätyskelpoisesta muovista. Suodatin on kertakäyttöinen ja se suositellaan vaihdettavaksi 1–2 kertaa vuodessa.

Hienosuodattimien suodatusluokat jaetaan F5–F9 -luokkiin. Alla olevan taulukon mukaan kullakin hienosuodatinluokalla on  oma prosenttilukunsa, joka kertoo kuinka suuri osa yli 0,4 μm kokoisista hiukkasista (1 μm on millin tuhannesosa) on jäänyt suodattimeen. 

F-luokan suodatusteho-% pienhiukkasille:
F5-suodatin 40%
F6-suodatin 60%
F7-suodatin 80%
F8-suodatin 90%
F9-suodatin 95%

 

G3-KUITUSUODATIN

G3-luokan suodattimen kuiturakenne on hyvin tiheä, joten se estää tehokkaasti ilman epäpuhtauksien pääsyn sisätiloihin. Suodattimen materiaalina on polyesterikuitu. G3-suodatin sopii käytettäväksi silloin, kun vaaditaan tavallista parempaa suodatusta. Tiiviin kuiturakenteen vuoksi venttiilin ilmamäärät ovat alempia kuin avorakenteisissa suodattimissa. Suodattimen suositeltava vaihtoväli on 1–2 kertaa vuodessa. G3-suodatinta ei suositella pestäväksi. Suodatin on erittäin helppo asentaa ja vaihtaa.

  • Kuitusuodatin sopii ikkunakarmiin asennettuihin Biobe-korvausilmaventtiileihin (VS, DUO, Junior).

 

KARKEASUODATIN

Karkeasuodatin sopii käytettäväksi, silloin kun ei vaadita tehokasta hiukkassuodatusta, vaan ainoastaan pitämään hyönteiset ja isommat roskat ulkona. Karkeasuodattimen materiaalina on verkkomainen polyesteri, joka voidaan pestä esim. astianpesuaineella. Suodatin kestää noin 3-4 vuotta ja se on erittäin helppo asentaa. 

Karkeasuodatin sopii yleisimpiin käytössä oleviin korvausilmaventtiileihin. Biobe-venttiileistä se sopii ikkunakarmiin asennettuihin Biobe-korvausilmaventtiileihin (VS-, DUO-, Junior-malliin ja pystyventtiiliin).

11

F7-suodatin

11

G3-kuitusuodatin

11

Valkoinen karkeasuodatin

11

Musta karkeasuodatin

Suodattimet tarvitsevat huoltoa

Oikein valittu ilmansuodatin varmistaa puhtaan ja hyvänlaatuisen sisäilman, säästää energiaa ja antaa parempaa suojaa ihmisten terveydelle. Suodattimen teho ja ominaisuudet heikkenevät ajan myötä ja puutteellisen huollon seurauksena, siksi niiden vaihtoväli riippuu erittäin paljon kohteen sijainnista.

Kaikki suodattimet edellyttävät asianmukaisen huolto- ja vaihto-ohjelman noudattamista. Vaihtoväliksi suositellaan vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Maaseudulla ja ns. pienen pölymäärän kohteissa vaihtoväliksi riittää 1 kerta vuodessa, mutta esim. kaupunkien keskusta-alueilla vaihtoväli tulisi olla vähintään puolen vuoden välein.

11

Biobe ThermoMax -tuloilmaventtiilin suodattimen vaihto.

Helppo suodattimen vaihto

Tuloilmaventtiili aukaistaan venttiilinmallista riippuen, joko ruuvaamalla ruuvit auki tai painamalla pikalukitusvipua. Likainen suodatin otetaan pois ja tilalle vaihdetaan puhdas.

Lisätietoa ja neuvoja tuloilmaventtiilin suodattimen vaihtoon saat asiakaspalvelustamme:

asiakaspalvelu@scancerco.fi

+358 40 1625 227
+358 9 7743 270

Venttiileiden suodatinluokat

Suodatinluokat vaihtuivat 2018 SFS-EN 779-standardin mukaisesta kolmesta G-, M- ja F-luokasta uuteen neljään SFS- EN ISO 16890 standardin ePM1, ePM2,5, ePM10 sekä ISO Coarse -luokkaan. Pääsääntöisesti kaikki karkeat suodattimet (G1–G4) siirtyivät suoraan ISO Coarse -luokkaan. Hienot suodattimet (M- ja F-luokka) jaetaan suodatettavan partikkelikoon ja erotusasteen määrityksellä.2

ISO 16890 ‑luokittelu

ISO 16890 ‑standardissa myötä luokittelussa huomioidaan entistä paremmin myös suodatinten todelliset käyttöolosuhteet. Kun aiemmin huomioitiin vain 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset, niin nykyään standardi huomioi 0,3–10 mikrometrin kokoisten hiukkasten erottelutehon, jonka perusteella suodattimet jaetaan luokkiin PM10, PM2,5 ja PM1. Jotta ilmansuodatin voidaan luokitella tietyn PM-luokituksen mukaisesti, sen tehokkuuden on oltava vähintään 50 % kyseisessä luokassa. Standardissa luokitellaan myös alle 50 % PM10-hiukkasista erottelevat suodattimet. Niiden luokitus on ISO Coarse ja lisäksi mainitaan PM10-hiukkasten erotusprosentti, esimerkiksi PM Coarse 45 %.

Halkaisijaltaan alle 2.5 mikrometrin (µm) hiukkasia kutsutaan PM2,5-pienhiukkasiksi. Pienhiukkasia tulee ilmaan polttoaineiden palamisessa, erityisesti puun pienpoltossa. Hengitettäviksi hiukkasiksi kutsutaan halkaisijaltaan alle 10 mikrometrin (µm) hiukkasia. Tämän kokoiset hiukkaset kulkevat hengitysilman mukana ihmisen keuhkoputkiin asti. Hiukkaset voivat olla kemialliselta koostumukseltaan esimerkiksi valtaosin vaaratonta pölyä tai merisuolaa, mutta niihin voi olla sitoutuneena myös esimerkiksi haitallisia raskasmetalleja tai hiilivetyjä.

PM1-hiukkaset ovat erittäin pieniä (<1μm) ja ihmisterveyden kannalta kaikista haitallisimpia, koska ne tunkeutuvat keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon ja aiheuttavat mm. sydän ja verisuonitauteja. PM1-hiukkasia ovat esimerkiksi erittäin hieno pöly, bakteerit ja virukset.

Huomattava osa kaupunki-ilman hengitettävistä hiukkasista on liikenteen nostattamaa katupölyä. Pitoisuudet nousevat erityisesti maalis-huhtikuussa, jolloin jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen nostattamina kuivilta kaduilta.3 

Vanhaa EN 779- standardilla saavutettua suodatinluokkaa ei voi suoraan muuntaa standardin EN ISO 16890 mukaiseksi. Suuntaa-antavat vertailut löytyvät alla olevista taulukoista:

11
11
11

Lähteet:

1 kiinteistölehti.fi-sivustolla 16.6.2017 julkaistu Suomen terveysilma Oy:n artikkeli.

2 talotekniikkainfo.fi-sivustolla julkaistu Euroventin suositus.

3 Suomen Standardisoimisliiton sivustolla 10.3.2017 julkaistu uutinen.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube