Esteettömyys ja ovivalinnat – erityyppiset väliovet, epäyhtenäinen ilme. Löytyykö ratkaisua?

Scancerco / Jutturuutu / Esteettömyys ja ovivalinnat – erityyppiset väliovet, epäyhtenäinen ilme. Löytyykö ratkaisua?
11
11

Toimiva ja esteetön tila

Elinkaarikestävä asuntosuunnittelu huomioi ihmisen kyvyn toimia asuintiloissa sekä mahdollisuuden saavuttaa ja käyttää niissä olevia toimintoja kaikissa eri elämän vaiheissa. Suunnittelun ennakoiva lähestymistapa vähentää myöhempää muutos- ja remonttitarvetta, koska esteettömyys on jo pitkälle huomioitu etukäteen. Ei siis riitä, että tekee pelkästään hyvän näköisiä rakennuksia, vaan rakennuksessa olevien tilojen tulee olla toimivia ja muunneltavia kaikkien käyttäjien näkökulmasta. 

Tiloja jakavat ovet ovat yksi elinkaarikestävän tilan keskeinen elementti, joka voi vaikeuttaa arjessa toimimista, kun elämäntilanne muuttuu fyysisesti tai aistisesti rajoittuneeksi lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Usein vasta tällöin huomaa, että ovet ovat esim. liian kapeita, kynnyksellisinä vaikeasti kuljettavia tai muuten vaikeasti käytettäviä.

11
11
11
11

Esteettömyyttä arkeen 

Esteettömyys mielletään erityisryhmien vaatimukseksi, mutta todellisuudessa me kaikki vietämme suuren osaa elämästämme fyysisesti rajoittuneina tilan käyttäjinä, aina vauvasta vaari-ikään. Konttausikä, työikäisten tuki- ja liikuntaelinsairaudet, tapaturmat ja iän alentama ketteryys ovat esimerkkejä rajoittuneisuudesta, jotka osuvat itse kunkin kohdalle jossakin vaiheessa elämää.

Esteettömyys ovissa tarkoittaa mm. kynnyksettömyyttä, lähelle pääsyä ja helppoa käytettävyyttä kokonsa, avaamisen/sulkemisen ja huoltamisen osalta. Myös valokatkaisijan sijainti ja painikkeen saavutettavuus oven läheisyydessä esim. rollaattorilla tai pyörätuolilla on tärkeää ennakoida.

11
11

Hukkaneliö hyötykäyttöön

Entistä pienemmät asuinneliöt edellyttävät hukkatilan minimointia. Perinteinen saranaovi vaatii paljon tyhjää tilaa avautumissuuntaansa ja hukkatilaa syntyy myös oven taakse saranapuolella, niin lattialle kuin seinälle. Ovien esteettömyys ja tilojen muunneltavuus järkevällä oviratkaisulla onkin ajaton valinta. Riippuen oven koosta, tavanomaisten saranaovien vaihtaminen liukuoviin säästää 1-1,57 m2 saranovea kohden. Neljän saranaoven hukkatilalla saa siis jo hyväkokoisen komeron säilytystarpeisiin. 

 

Ovityyppi vaikuttaa tilojen muunneltavuuteen

Ovet, jotka eivät joutilainakaan ole tiellä tai sisustamisen esteinä, lisäävät muunneltavuutta tilan käyttöön sekä lattialla että seinillä. Saranaovia pidetään ainakin kodeissa pääsääntöisesti avoinna ja ne ovat aika usein enemmän tiellä kuin hyödyksi. Saranaoven käyttö vaatii paljon vapaata tilaa sekä eteensä että painikkeen puoleiselle sivulle, jotta kulku on sujuvaa. Avattuna pääsy oven saranapuolella oleviin kalusteisiin tai kaappeihin ja hyllyihin voi estyä.  Hyödyntämiskelvoton tila on kallista tilahukkaa. 

Liukuovien erinomainen ominaisuus väliovena on se, että myös nurkat saadaan hyötykäyttöön. Tällöin tiloja voi kalustaa ja sisustaa monipuolisemmin. Yksittäisoven sijaan liukuovia voi käyttää myös suuren tilan jakajina. Kahdella ovella huonetilat voi jakaa erillisiksi tiloiksi tai yhdistää avaruutta tuomaan. Saranaoven sijaan voi valita esimerkiksi seinän sisään vai seinän pinnalla liukuvan oven. Valintaan vaikuttaa myös asunto itsessään, kuten esimerkiksi seinä- ja kattorakenteista johtuvat rajoitukset. Liukuovetkaan eivät sovi kaikkialle, joten saranovillekin on toki paikkansa. Liukuovea suunniteltaessa on huomioitava esimerkiksi se, että seinän pinnassa liukuva ovi tarvitsee vapaata seinäpintaa ovilehden verran ja että oven pitkä liukukisko jää näkyviin. Seinän sisään liukuvassa ratkaisussa ovitaskun kohdalle ei voi ripustaa mitään painavaa ilman lisätukea. Kun oviaukon (käytetystä ovityypistä riippumatta) läheisyyteen sijoitettavan valokaisijan toteuttaa langattomana, voi itse katkaisijan korkeutta ja sijoittamista muuttaa helposti tarpeen mukaan. Pistorasioiden kohdalla esteettömyys toteutuu, kun rasia on vähintään 400 mm lattiasta sekä seinänurkasta, jolloin siihen yltää myös pyörätuolista.

 

 

Erilaiset väliovet, yhtenäinen ilme – mahdottomuus?

Huoneiston tilajaosta ja käyttäjien mieltymyksistä riippuen samassa huoneistossa voi olla mekanismeiltaan hyvinkin erilaisia ovityyppejä, tyypillisimmin saranaovista erilaisiin liukuoviin. Esimerkiksi uudiskohteissa kahden makuuhuoneen välissä on usein wc-tila. Näistä makuuhuoneet ovat usein liukuovilla ja huoneiden väliin jäävä wc-tila saranaovella. Ovityypeillä on yleensä eri valmistajat, ja siten ovet poikkeavat mitoitukseltaan ja ulkonäöltään toisistaan. Yhtenäistä ilmettä haluavalle tilanne onkin haasteellinen, mutta ei mahdoton korjata mieluisaksi. Tähän haasteeseen Scancerco vastaa sisustusoviensa yhtenäisellä pintamateriaali- ja sävymallistollaan. 

11

Kolme ovityyppiä yhtenäinen ilme – yksi toimittaja 

Scancercon sisustusovi-konseptin punaisena lankana on paitsi esteettömyys ja esteettisyys, myös yksilöllisyys. Pintamateriaaleiltaan ja sävyiltään yhtenäinen ovimallisto on ovityypistä riippumaton ja mahdollistaa yhtenäisen ilmeen tilan kaikkiin oviin. Scancercon sisustusovia on saatavilla tällä hetkellä kolmea ovityyppiä, joista kaksi erilaista liukuovea ja yksi saranaovi. Kaikki ovet ovat sileäpintaisia, lukuun ottamatta vähäeleistä lasi-puukehysovea, jossa puukehän keskelle voi valita kirkkaan, valkoisen tai peililasin.

Ovityypit Evokit, Sesam ja Spirit

Liukuovista Evokit-ovi piiloutuu avattaessa seinän sisään integroituun teräksiseen ovitaskuun. Oven voi viimeistellä peitelistoilla tai ilman. Vakioleveyksiä on kolme (oviaukko 800, 900, 1000 mm) ja vakiokorkeuksia on tällä hetkellä yksi (2050 mm). Keväällä 2019 lanseerataan uusi vakiokorkeus 2300 mm.

Seinä- tai kattokiinnityksellä kiinnitettävä Sesam-ovi ei piiloudu katseilta avattunakaan, vaan se luo tyylikkään pinnan tai kehyksen seinän eteen. Hidastimilla molemmista päistään varustettu hiljainen liukumekanismi on miellyttävä käyttää. Liukukiskoa saa kahta eri pituutta (1900 ja 2400 mm) ja se katkaistaan tarvittaessa haluttuun mittaan. Sesam-oven maksimiovikorkeus on 2,5 metriä.

Liukuovien lisäksi vaihtoehtona on myös vähäeleisellä painikkeella varustettu Spirit-ovi, jossa oven saranointi ei näy ulospäin. Ovessa on myös piilokarmit, eikä ovi kaipaa peitelistoja ympärilleen. Reunahuulloksettoman oven magneettilukon kieli tulee esiin vasta kun ovi sulkeutuu tiivisteitään vasten. Oven käyttökokemusta voi täydentää avautumisrajoitin-sulkuhidastimella. Spirit-ovessa ei ole vakiomittoja, vaan se valmistetaan täysin asiakkaan mittoihin.

Evokit

11

Evokit-ovi piiloutuu avattaessa seinän sisään integroituun teräksiseen ovitaskuun. 

Sesam

11

Sesam-pintaliukuovea saa laakaovena ja lasikehysovena, joko seinä- tai kattokiinnityksellä. 

Spirit

11

Spirit-piilokarmioven saranointi ei näy ulospäin eikä ovi kaipaa peitelistoja ympärilleen. 

11

Kolme pääteemaa: esteettömyys, tyylikkyys ja yksilöllisyys

Scancercon sisustusovi-konseptin kolme pääteemaa, esteettömyys, esteettisyys ja yksilöllisyys, on avattu sloganeiksi: Style is accessible, elegant ja individual. Sisustusovien ovilehdet ja karmit valmistetaan Suomessa ja helat sekä mekanismit hankitaan Euroopasta.

Esteettömyys toteutuu kaikissa Scancercon ovityypeissä kynnyksettöminä ratkaisuina ja laadukkailla heloilla, joita on helppo ja mukava käyttää. Esteettisyys toteutuu yhtenäisellä, ovityypistä riippumattomalla ovimallistolla, josta löytyy ihastuttavia pintamateriaaleja ja maalisävyjä. Minimalistinen linja koskee myös toiminnallisia heloja, jotka on valittu sekä toiminnallisuuden, laadun että vähäeleisen ja elegantin ulkonäön perusteella. Tyylikäs kokonaisuus minimoi myös viimeistelyn, sillä peitelistattomuus toteutuu kaikissa ovityypeissä. Peitelistojen käyttö on toki myös mahdollista. Sisustusovien yksilöllisyys toteutuu tilaajan mahdollisuudella räätälöidä oviaan esimerkiksi valitun pintamateriaalin viilusuunnan, ovikantin tai painikkeiden osalta. Viiluovissa jokainen ovi on jo pelkästään materiaalinsa puolesta luontaisesti yksilöllinen.

11

Spirit-ovessa voi leikitellä viimeistelyllä. Oven voi toteuttaa peitelistattomana (kuvassa) tai peitelistallisena.

11

Seinän voi tapetoida piilokarmin reunaan – mikään ei estä tapetoimasta myöskään ovilehteä. 

11

Amelia-malliston teknisillä puuviiluilla saa tyylikkään sisustuselementin.

11

Vetimen saa halutessaan myös lukollisena.

Ovityypistä riippumaton yhteinen ovimallisto

Ovimallistot on jaoteltu pintakäsittelyn tai rakenteen mukaan erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Ovet ovat joko minimalistisia laakaovia tai lasi-puukehysovia. Lasiaukollisissa ovissa pintamateriaalimallisto on hieman suppemapi saatavilla olevasta viilupaksuudesta ja teknisestä toteutuksesta johtuen.

Karmillisiin oviin voi valita joko maalatut tai lakatut massiivipuukarmit. Käyttöolosuhteista riippuen kaikki pinnat viimeistellään joko kuiviin tai kosteisiin tiloihin (ei suoraa vesikontaktia) sopivalla maalilla tai lakalla. Halutessaan näkyvään pystyreunaan voi valita alumiiniprofiilin, joka lisää kulutuksenkestävyyttä ja on tyylikäs yksityiskohta.

Olivia-malliston ovet ovat ympärimaalattuja. Sävyvaihtoehtoja on kolmetoista, joista kaksi on erilaista mustaa ja kolme valkoista. Muut sävyt ovat ajattomia kylmiä harmaan tai lämpimiä greigen sävyjä.

Olivia-oven kaveriksi sopii maalattu lasiaukollinen ovi. Aava on elegantti lasi-puukehysovi, jonka puuosat maalataan Olivia-sävyin. Keskiosa on joko kirkasta, valkoista tai peililasia.

 

Viiluovimallistoja on kolme, jokainen omanlaisensa. Aida-malliston ovet ovat aitoa puuviilua. Seitsemän vaihtoehdon lisäksi asiakas voi valita viilusuunnan pystyyn tai vaakaan.

Aida-viiluoven rinnalle voi valita lasiaukollisen Aava-oven seuraavista vaihtoehdoista: tammi, valkotammi, saarni, koivu, pähkinä. Keskiosa on joko kirkasta, valkoista tai peililasia.

 

Amelia-mallisto on teknistä puuviilua. Leikattu viilu tuottaa kauniita raidallisia pintoja. Neljävärivaihtoehtoa taipuvat sekä vaaka- että pystysuuntaan.

Alissa-malliston kaksi vaihtoehtoa ovat aitoviilulaminaattia, joissa aito viilupinta on pinnoitettu erittäin kulutuksen- ja kosteuden kestävällä melamiinikalvolla.

Ilona-malliston ovet ovat kovaa kulutusta kestävää laminaattia, joko yksisävyisiä tai puukuvioituja, yhteensä kahdeksan vaihtoehtoja on kahdeksan.

Em. mallistoja täydentää lisäksi Eedit-ovi, joka on yksilöllisin ovivaihtoehtomme. Oven toiselle tai molemmille tasopinnoille joko tulostetaan tai teipataan asiakkaan toimittama kuva/piirros.

11

Inspiroidu ja ihastu oviimmme

Inspiroidu ovistamme showroomissamme ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: #scancerco #scanforma #Scanforma_architecture #evokit #sesam #spirit. 

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube