Ennaltaehkäise allergiaoireilua – huolehdi tuloilman puhtaudesta

Scancerco / Jutturuutu / Ennaltaehkäise allergiaoireilua – huolehdi tuloilman puhtaudesta
Tuloilman suodattaminen

Ennaltaehkäise allergiaoireilua
- huolehdi tuloilman puhtaudesta

Allergeeni- ja katupölykauden kynnyksellä mediassa herätään talviunesta. Mediakanavasta riippumatta sisällöissä keskitytään paljolti jo ilmaantuneiden allergiaoireiden ja sairauksien helpottamiseen ja hoitamiseen, mutta unohdetaan täysin puhua niiden ennaltaehkäisystä. Allergiaoireiden ennaltaehkäisy koskee kuitenkin meistä jokaista – oman ja muiden asumisterveyden vastuunkantajina.

Voimme itse vaikuttaa sisäilmaston laatuun

Tuloilman suodattaminen on ensimmäinen askel kohti puhtaampaa sisäilmaa. Korvausilmaventtiilien ja tuloilmaikkunaventtiilien uumenista löytyvien suodattimien tehtävänä on poistaa sisään otettavan ilman epäpuhtaudet. Suodatin valitaan ympäristön ilman laadun ja halutun suodatustehon mukaan.

Vietämme sisäilmastossa 2/3 arjestamme

Rakennukset ovat olennainen toimintaympäristömme koko elämämme ajan. Valtaosa meistä viettää siellä ajastaan vähintään yhden kolmanneksen nukkuen ja toisen töitä tehden. Ei ole yhdentekevää, millaista sisäilmaa hengitämme.

Voimme myös itse huolehtia hengittämämme sisäilman laadusta. Käyttämissämme tiloissa, niin kotona kuin työssä, tulee lähtökohtaisesti huolehtia ilmanvaihdon oikeasta toteutuksesta ja riittävästä korvausilman saannista sekä erityisesti sen puhtaudesta. Hallittu korvausilmanotto ilmavaihtoventtiilien kautta ei vielä riitä, sillä ulkoa tuleva ilma tulee vielä suodattaa ilman epäpuhtauksista, kuten roskista ja siitepölystä. Ilman suodatinta oleva korvausilmaventtiili tuo tulleessaan allergeenit ja muut epäpuhtaudet hengitysilmaamme ja epäpuhtauksista tukkeentunut suodatin toimii huonosti tai ei enää lainkaan. Venttiilien ja suodattimien huoltamisesta tulisikin huolehtia oman asumisterveyden nimissä vähintään kerran, mieluiten kahdesti vuodessa.

Nuhaa, yskää, vetistelevät silmät?

Allergiaoireilua?

Puiden ja heinien kukinnot sekä monet muut hurmaavat kesän kukkijat kiusaavat keväästä pitkälle syksyyn erityisesti siitepölyallergikkoja. Sisäilman osalta tukkoiseen nenään ja vuotaviin silmiin voi tuoda helpotusta huolehtimalla ulkoa otettavan tuloilman suodattamisesta allergeenisuodattimilla. 

 

 

Suodatuksen ehdollisuus ja huoltovastuunjako – syyt sisäilman laatuongelmiin?

Ympäristöministeriön asetus Suomen Rakentamismääräyskokoelman D2-osiossa sisältää määräyksiä ja ohjeita rakennusten sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta. Asetuksessa määrätään oleskelutiloihin johdettavan ulkoilmavirtaa, jolla taataan käytön aikana terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilman laatu. Tuloilman suodatustaso määräytyy sisäilman laadulle asetettujen vaatimusten ja ulkoilman perusteella. Määräyksessä oleskelutilojen tuloilma on ´yleensä suodatettava´.

Valitettavasti rakentamismääräyksen suodatuksen ehdollisuus heikentää usein sisäilman laadun toteutumista. Merkittävinä syinä huonolle ilmanlaadulle ovat mm. korvausilmaventtiilien tai suodatinten puuttuminen kokonaan, teholtaan riittämätön venttiilisuodatin tai suodattimen huollon laiminlyönti. Tietämättömyys ja välinpitämättömyys edellisistä johtavat liian usein huonoon sisäilmaan ja turhaan allergiaoireiluun. Ratkaisu on yksinkertainen: hallittu ja tasapainoinen tulo- ja poistoilmanvaihto sekä ilman epäpuhtauksien minimointi suodattimilla.

Tiesitkö, että

  • Elektrostaattisella allergeenisuodattimella on 90 % suodatusteho mm. koivun siitepölylle.
  • Sähköisesti varatun kennosuodattimen varaus vähenee ajan myötä, joten myös sen imukyky ja suodatusteho alenevat. Siksi se suositellaan vaihdettavaksi imuroimisen sijaan.
Asunto-osakeyhtiölaki ja kunnossapitovastuu 

Ilmanvaihdon perussäätö on Asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuun mukaan taloyhtiöllä. IV-laitteet ja niiden säätö tulee olla sellaisella tasolla, että ilmanvaihto täyttää voimassa olevat määräykset ja ilmanvaihto jakaantuu mahdollisimman tasaisesti huoneistojen kesken. Taloyhtiön vastuulla ovat esim. talon katolla sijaitsevat huippuimurit ja ilmanvaihtokanavien ja hormien puhdistus. Myös huonetilassa olevien poisto- ja tuloilmaventtiilien säätö, korjaus ja uusiminen ovat taloyhtiön vastuulla.

Asuntokannastamme merkittävä osa on asunto-osakkeita, suuri osa vuokralaisten käyttäminä. Toimitilat muodostavat toisen vuokralaisten kansoittaman rakennuskannan. Vuokralaisten intressit eivät yleensä kohdistu tiloissa olevien rakennusteknisten laitteiden huoltamiseen. Myös asuntosijoittajien ja vuokralla-asuvien tai toimitilavuokraajien kiinnostus ilmanvaihtolaitteiden huoltamiseen ja tuloilman suodattamiseen on valitettavan vähäistä.

Toimitiloissa ilmanvaihdon tekniikasta huolehtiminen onkin yleensä ulkoistettu huoltoyrityksille, mutta kuka huolehtii ja vastaa asukas- ja toimitilavuokralaisten ilmavaihtolaitteiden suodatinten huollosta?

Valitettavan usein sisäilman laatuongelmia aiheuttaa juuri se, että asunto-osakeyhtiölain mukaan venttiilisuodatinten huolto on kunnossapitovastuunjaon mukaan lähtökohtaisesti osakkaan vastuulla – ellei taloyhtiössä toisin ole sovittu. Joidenkin onneksi on myös taloyhtiöitä, joissa huolehditaan keskitetysti ja säännöllisesti kaikkien asukkaiden asumisterveydestä konkreettisella tavalla; sisäilma pidetään puhtaana huolehtimalla korvausilman suodattimista taloyhtiön toimesta.

Sisäilman laatuongelmilta eivät välty omakotiasujatkaan, jos ilmanvaihto ei toimi hallitusti tai sisäilman puhtaudesta ei huolehdita. Kaikilla osapuolilla onkin peiliin katsomisen paikka huoltovastuun osalta – ihan oman henkilökohtaisenkin asumisterveyden näkökulmasta.

Ätsshii....niif niif

Tuloilman suodattaminen on helppo ja edullinen keino huolehtia omasta asumisterveydestä.  Tyydytkö hillitsemään jo ilmaantuneita allergiaoireita vai satsaatko mieluummin ennaltaehkäiseviin keinoihin?

Huoltovastuupäätökset

On ennaltaehkäisevien huoltovastuupäätöksien ja terveysriskien minimoinnin aika.

  • Tiedätkö mitä eroa on hallitsemattomalla ja hallitulla tuloilmanotolla ja mitä se käytännössä tarkoittaa?
  • Kuka teillä vastaa hallitusta tuloilmanotosta ja miten?
  • Kenet olette vastuuttaneet huolehtimaan asumisterveydestänne ja sisäilman puhtaudesta?
  • Kuka huolehtii korvausilmalaitteiden suodatinten huollosta ja vaihtamisesta?
  • Kuinka huoltovastuun säännöllistä toteutumista valvotaan ja kenen toimesta?

Tehdäänkö teidän taloyhtiössänne tai perheen sisällä uusjako huoltovastuista?

Biobe-vaihtosuodattimet

Biobe-vaihtosuodattimet markkinoiden yleisimpiin venttiilimerkkeihin ja malleihin.

Meiltä voivat niin kiinteistöjen osakkaat ja asukkaat kuin ylläpidon toimijat, kuten taloyhtiöt, huoltoliikkeet ja isännöitsijät tilata vaihtosuodattimia yleisimpiin korvausilma- ja tuloilmaikkunaventtiileihin. 

Tilaukset ja tiedustelut
Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On LinkedinVisit Us On Youtube