Kun ulkoilman lämpötilat vaihtelevat suuresti voi ikkunan sisäpinta, välitila tai ulkopinta huurtua. Miksi ikkunan huurtuminen tapahtuu ja miten sitä voidaan ehkäistä?
Ikkunaan sijoitettu korvausilmaventtiili voi huurtua erityisolosuhteissa, vaikka se olisi valmistettu kondensoimattomasta materiaalista. Erityisolosuhteita ovat mm. kova pakkasjakso kostean ja lämpimän jakson perään. Kun ulkoilma kylmenee nopeasti, viilentää se korvausilmaventtiilin osia, jolloin huoneen kosteus voi kondensoitua venttiilin osien pintaan.
Huoneissa ilmankosteutta syntyy esim. ruoanlaitosta, veden juoksuttamisesta, pyykinpesusta, peseytymisestä, saunomisesta ja hengityksestä sekä mahdollisista ilmankostuttimista. Myös huono ilmanvaihto lisää tilojen kosteutta; tuloilma voi olla alimitoitettu tai ilmanpoisto on riittämätön.
Lämpimän ja kostean sisäilman kondensoituminen pinnalle tapahtuu silloin, kun pakkasesta sisään tulevan henkilön silmälasit huurtuvat eli sisäilman kosteus tiivistyy kylmän linssin pintaan. Mitä lämpimämpää ja kosteampaa on sisäilma, sitä aikaisemmin ilmankosteus tiivistyy vesihuuruksi kylmän kappaleen pintaan.
Huurtuminen voi johtua myös liian tehokkaasta poistoilmanvaihdosta, jolloin venttiili viilenee liikaa ja ilmankosteus tiivistyy sen pintaan myös suhteellisen kuivassa sisäilmassa.
Asumisterveyden kannalta on tärkeää muistaa, ettei venttiileitä tulisi koskaan sulkea kokonaan, koska silloin huoneisiin ei virtaa raitista tuloilmaa korvaamaan epäpuhdasta ja kosteaa poistoilmaa.
Korvausilmaventtiilit sijoitetaan aina oleskelutiloihin ja poistoventtiilit nk. likaisiin tiloihin, joissa syntyy kosteutta ja käryjä.
Lasin huurtuminen voi esiintyä erityisolosuhteissa ikkunan sisäpinnassa, välitilassa tai ulkopinnassa. Ulkolasin ulkopuolen huurtuminen avattavassa ja kiinteässä ikkunassa on kuitenkin luonnollinen ilmiö.
Ikkunan ulkolasin huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden lämmöneristävyyden parannuttua. Uudet ikkunat eristävät lämpöä tehokkaasti, mutta huoneilman lämpö riitä lämmittämään ulommaista lasia kuten vanhoissa ikkunoissa.
Ikkunalasien huurtuminen esiintyy tyypillisesti varsinkin keväisin ja syksyisin nopeiden lämpötilojen vaihteluiden takia. Aamuauringon lämmössä ulkoilman kosteus tiivistyy yöllä jäähtyneeseen kylmään lasiin huurruttaen sen. Ilmiö on tuttu autoilijoille; taivasalla olevan auton ikkunat ovat aamuisin huurussa, toisin kuin autokatoksessa olevan auton. Sama tilanne on myös talossa, jossa katoksen suojassa olevat ikkunat eivät huurru, niin kuin ikkunat, jotka ovat samassa tasossa ulkoseinän kanssa.
Kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa ikkunan kylmän sisälasin, sen pintaan tiivistyy kosteutta. Ilmiö korostuu silloin, kun ulkona on kova pakkanen.
Ikkunan välitilaan voi syntyä huurua, kun ylipaineisen huoneiston lämmin ja kostea ilma pääsee tunkeutumaan ikkunan välitilaan esim. ikkunahelojen asennustyöstöistä tai tiivisteiden raosta tiivistyen erityisesti ulkolasin sisäpintaan. Vaikka ikkuna täyttää asetetut tiiveysvaatimukset, ei yksikään avattava ikkuna pidä liiallista ylipainetta.
Huoneiston syntyy ylipainetta, mikäli ilmanpoistoa ei ole riittävästi. Ylipaineisessa huoneistossa kostea ja lämmin ilma tunkeutuu talon rakenteisiin, jolloin esim. homehtumisen aiheuttamat terveysriskit kasvavat.
Asumisterveyden ja rakennuksen hyvinvoinnin edellytyksenä huoneiston riittävä alipaine ja riittävä puhtaan tuloilman sisäänotto. Vanhoissa rakennuksissa ilmanvaihto on toteutettu yleensä painovoimaisesti ja uusissa koneellisella ilmanvaihdolla.
Biobe-vaihtosuodattimet markkinoiden yleisimpiin venttiilimerkkeihin ja malleihin.
Meiltä voivat niin kiinteistöjen osakkaat ja asukkaat kuin ylläpidon toimijat, kuten taloyhtiöt, huoltoliikkeet ja isännöitsijät tilata vaihtosuodattimia yleisimpiin korvausilma- ja tuloilmaikkunaventtiileihin.