fbpx

Huurtuminen ja ilmanvaihto

Scancerco / Jutturuutu / Huurtuminen ja ilmanvaihto
Ilmanvaihto

Ikkunoiden huurtuminen ja ilmanvaihto

Ikkunaventtiilin huurtuminen

Ikkunaan sijoitettu korvausilmaventtiili voi huurtua erityisoloissa, vaikka se olisi valmistettu kondensoimattomasta materiaalista. Eritysolosuhteita ovat mm. kova pakkasjakso kostean ja lämpimän jakson perään. Kun ulkoilma nopeasti kylmenee, viilenee sisään tuleva ilma. Tämä taasen viilentää venttiilin osia, jolloin huonekosteus kondensoituu venttiiliosien pintaan.

Huonetiloissa ilmankosteutta syntyy esim. ruoanlaitosta, veden juoksuttamisesta, pyykinpesusta, peseytymisestä, saunomisesta ja hengityksestä sekä mahdollisista ilmankostuttimista. Myös huono ilmanvaihto lisää huonetilojen kosteutta, jos tuloilma on alimitoitettu tai ilmanpoisto on riittämätön. 

Vastaava lämpimän ja kostean sisäilman kondensoituminen tapahtuu, kun pakkasesta sisään tulevan henkilön silmälasit huurtuvat eli sisäilman kosteus tiivistyy kylmän linssin pintaan. Mitä lämpimämpää ja kosteampaa on sisäilma, sitä aikaisemmin ilmankosteus tiivistyy vesihuuruksi kylmän kappaleen pintaan.

Huurtuminen voi johtua myös liian tehokkaasta poistoilmanvaihdosta, jolloin venttiili viilenee liikaa ja ilmankosteus tiivistyy sen pintaan myös suhteellisen kuivassa sisäilmassa.

Asumisterveyden kannalta on tärkeää muistaa, että venttiileitä ei tulisi koskaan sulkea kokonaan, koska tällöin huonetilaan ei saada raitista tuloilmaa korvaamaan epäpuhdasta ja kosteaa huonetilan poistoilmaa.

Korvausventtiilit sijoitetaan aina oleskelutiloihin ja poistoventtiilit nk. likaisiin tiloihin, joissa syntyy kosteutta ja käryjä.

NÄIN ESTÄT IKKUNAVENTTIILIN HUURTUMISEN
Minimoi huonekosteus. Erityisesti saunan, pesu- ja pyykkitilojen ovet tulisi pitää kiinni käytön jälkeen ja ilmanvaihtoa tehostaa hetkellisesti, jotta liika kosteus poistuisi poistoilmaventtiilien kautta. Näin toimimalla kostea ilma ei kulkeudu oleskelutiloihin ja niissä oleviin korvausilmaventtiileihin.
Ikkunan huurtuminen

Ikkunan huurtumista voi esiintyä erityisolosuhteissa ikkunan sisäpinnassa, välitilassa tai ulkopinnassa. Ulkolasin ulkopuolen huurtuminen avattavassa ja kiinteässä ikkunassa on luonnollinen ilmiö.

Ikkunan ulkolasin huurtuminen on yleistynyt ikkunoiden lämmöneristävyyden parantumisen myötä. Uudet ikkunat eristävät lämpöä tehokkaasti, eikä huoneilman lämpö riitä lämmittämään ulommaista lasia kuten vanhoissa ikkunoissa.

Huurtumista esiintyy varsinkin keväisin ja syksyisin nopeiden lämpötilavaihteluiden vuoksi. Aamuauringon lämmössä ulkoilman kosteus tiivistyy yöllä jäähtyneeseen kylmään lasiin ja syntyy huurretta.

Ilmiö on tuttu autoilijoille: taivasalla olevan auton ikkunat ovat aamuisin huurussa, toisin kuin autokatoksessa olevan auton. Myöskään katoksessa olevan talon ikkunat eivät huurru, kuten taas avoimen talon ikkunat.

NÄIN VÄHENNÄT IKKUNALASIN ULKOLASIN HUURTUMISTA
Huurtumista voidaan vähentää käyttämällä ulommaisena lasina erikoispinnoitettua selektiivilasia, joka vähentää lasin ulkopinnan jäähtymistä eikä kosteus tiivisty lasiin.

Ikkunan sisäpinnan huurtuminen avattavassa ja kiinteässä ikkunassa

Kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa itseään kylmemmän ikkunan sisälasin, sen pintaan tiivistyy kosteutta. Ilmiö korostuu, kun ulkona on kovempi pakkanen. Normaaliolosuhteissa, kun sisä- ja ulkoilman välinen lämpötila- ja kosteusero on ilmankosteuden tiivistymiseen riittämätön, ei ikkunan sisäpintaan tiivisty kosteutta.

IKKUNAN SISÄPINNAN HUURTUMISTA VOIDAAN EHKÄISTÄ ERI TAVOIN
1. Poista ikkunan edestä esineet, jotta ikkunalasin pinnassa olevaa ilmavirtausta ei estetä.
2. Minimoi huonetilan ilmankosteus säätämällä lämpötilaa ja tehostamalla ilmanvaihtoa.

Avattavan ikkunan ulkolasin huurtuminen välitilassa

Ikkunan välitilaan voi syntyä huurua, kun ylipaineisen huoneiston lämmin ja kostea ilma pääsee tunkeutumaan ikkunan välitilaan esim. ikkunahelojen asennustyöstöistä tai tiivisteiden raosta tiivistyen erityisesti ulkolasin sisäpintaan. Vaikka ikkuna täyttää asetetut tiiveysvaatimukset, ei yksikään avattava ikkuna pidä liiallista ylipainetta.

Huoneiston syntyy ylipainetta, mikäli ilmanpoistoa ei ole riittävästi. Ylipaineisessa huoneistossa kostea ja lämmin ilma tunkeutuu talon rakenteisiin, jolloin esim. homehtumisen aiheuttamat terveysriskit kasvavat.

Asumisterveyden ja rakennuksen hyvinvoinnin edellytyksenä huoneiston riittävä alipaine ja riittävä puhtaan tuloilman sisäänotto. Vanhoissa rakennuksissa ilmanvaihto on toteutettu yleensä painovoimaisesti ja uusissa koneellisella ilmanvaihdolla.

NÄIN MINIMOIT ULKOLASIN HUURTUMISEN 
1. Mittaa paine-ero, ja tarkista tuloilmavirtauksen riittävyys ja säädä huoneistoon suositusten mukainen alipaine.
2. Talviaikaan ulkolasin ja välitilan huurtumista voidaan ehkäistä myös pitämällä ikkunan ulkopuoli puhtaana lumesta, jolloin välitilan tuulettuvuus säilyy riittävänä.
Vaihtosuodattimet ja asennuspalvelu

Biobe-vaihtosuodatinpalvelu

Biobe vaihtosuodatinpalvelu on venttiilivalmistajan palvelumuoto, jonka kautta asukkaat, osakkaat, taloyhtiöt ja huoltoliikkeet voivat tilata vaihtosuodattimia Suomen yleisimpiin korvausilmaventtiileihin — kerta- tai kestotilauksena, oman valinnan mukaan.

Tilaukset ja tiedustelut
  • Puhelin: 09 7743 270
  • Sähköposti: myynti@scancerco.fi

Kysy myös venttiilien asennuspalvelusta tai suodatinten vaihtotyöstä. 

Nuolioja Teemu

Asiakaspalvelu: kuluttaja- ja yritysmyynnin tilaukset sekä noutomyynti
Customer Service: Consumer and Industry Sales Orders & Pick-up Orders

FIN, ENG

Sartopuro Päivi

Asiakaspalvelu: kuluttaja- ja yritysmyynnin tilaukset sekä reskontra
Customer Service: Consumer and Industry Sales Orders & Ledger

FIN, ENG
Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram